Consiliul Arhitecților din Europa a lansat manifestul “Obținerea durabilității în mediul construit”. Scopul documentului este acela de a promova politicile arhitecturale cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, care au loc în aceste zile.
“Consiliul Arhitecților din Europa a publicat un manifest prin care le transmite viitorilor membri ai Parlamentului European necesitatea promovării durabilității și calității mediului construit. Versiunile în limba engleză și franceză au circulat în toate țările, fiind trimise tututor candidaților, uneori chiar și în limba națională. Acesta a fost folosit în întâlnirile directe cu candidații și a fost menționat în media locală. Este a doua oară când un astfel de manifest a fost publicat, după alegerile trecute. Putem vedea că subiectele promovate au fost mai prezente pe agenda politică europeană și națională, și că multe țări și-au asumat responsabilitatea față de calitatea vieții în mediul construit”, a declarat Eugen Pănescu, reprezentantul
Manifestul a fost prezentat și în România în cadrul unor serii de discuții cu candidații români la Parlamentul European.
“Deși Ordinul Arhitecților din România este o organizație apolitică, asemenea tuturor organizațiilor profesionale ale arhitecților din Europa, politicile publice și reglementările se află pe lista noastră de priorități. Cu ocazia Conferinței Europene pentru Politici de Arhitectură, care va avea loc la București în luna iunie, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, invităm toți cetățenii europeni să începem un dialog deschis despre viitorul nostru comun”, a declarat Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România.
“Prin colectarea și filtrarea din anii trecuți a priorităților de top în toate statele membere ale Uniunii Europene, Consiliul Arhitecților din Europa invită toți viitorii membri ai Parlamentului European să conlucreze cu arhitecții: să sprijine educația și perfecționarea profesioniștilor, în special prin viitoarea revizie a Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale; pentru a atinge o calitate înaltă a arhitecturii și Baukultur, prin Planul de lucru al Consiliului UE pentru cultură și prin legislația privind achizițiile publice; pentru încurajarea statelor membre să găsească soluții rapide la problema lipsei locuințelor accesibile, de calitate,în multe regiuni din UE și să reconsidere legătura dintre schimbările climatice și mediul construit”, a declarat Eugen Pănescu. Prin intermediul manifestului ACE, organizațiile profesionale ale arhitecților și-au exprimat interesul de a colabora cu instituțiile locale și europene pentru a oferi documentare, cunoștințe și expertiză pentru a pune în aplicare măsuri specifice cu scopul de a atinge aceste obiective.
Alinierea nivelului de pregătire în arhitectură la standardele internaționale, precum și alte teme despre durabilitatea mediului construit sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi dezbătute în cadrul Conferinței Europene pentru Politici de Arhitectură “Future Shapers”. Conferința, găzduită în mod informal de ţara deținătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, va avea loc în București, pe 12 iunie 2019. Evenimentul este organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România.