Confidenţialitate

Manifestări la Arad cu ocazia Zilei Naționale

Fără petreceri de Ziua Națională din cauza alegerilor parlamentare.

În leagănul Marii Uniri de la 1918, cum este cunoscut Aradul, Ziua României este marcată, duminică, pe 1 decembrie, cu manifestări oficiale militare și religioase, inclusiv la mormintele celor 3 corifei ai Marii Uniri, dar și cu un concert de colinde și cântece patriotice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primele manifestări pentru Ziua Națională a României încep de la ora 12 – ceremoniile militare și religioase de la mormintele celor 3 coriferi arădeni ai Marii Uniri.

De la ora 13.30, ceremoniile se mută la monumentul „Crucea Martirilor” din parcul „Mihai Eminescu”, din spatele primăriei.

Apoi, cu începere de la ora 15.30, ceremoniile ajung, pentru prima dată, în piața catedralei, unde se află catedrala istorică a Aradului, biserica din care s-a plecat la Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia în 1918. Ceremoniile din piață se încheie cu Defilarea Gărzii de Onoare.

Peste tot slujbele religioase sunt oficiate de IPS părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, care este decanul de vârstă a Sinodului Bisericii Ortoxe Române, iar ceremoniile militare sunt coordonate de militarii din Batalionul 191 Infanterie “col. Radu Golescu” din Cetatea Aradului.

Dacă în alți ani se organizau concerte mari în fața primăriei, în acest an, ca urmare a alegerilor parlamentare desfășurate chiar în aceeași zi, singurele spectacole sunt cele de la târgul de Crăciun, aflat în plină desfășurare.

Pe scena din Piața Catedralei, de la ora 18, sunt invitați să cânte și să colinde membrii Coralei „Contrast“ a Mitropoliei Banatului, dirijor Vasile Bădescu. Seara va continua cu Diana Selagea și orchestra, care vor prezenta cântece patriotice, colinde și cântece de iarnă. Programul va fi încheiat de Iustina Șpan.

Aradul este considerat leagănul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 pentru că aici s-au pregătit evenimentele care și-au pus amprenta asupra istoriei Românie.

Clădirile în care au avut loc istoricele negocieri și pregătiri din 1918 fac parte din tururi ghidate pentru că pot fi văzute în centrul Aradului în continuare.

Foto: shutterstock