Confidenţialitate

Manele la teatru, printre ideile inedite pentru Brăila capitală culturală europeană

Concert de manele la teatru și concursuri care să amintească de Tanti Elvira – sunt câteva dintre propunerile inedite primite de o asociație care vrea să aducă Brăilei titlul de capitală culturală europeană în 2021.

Între membrii asociației se află și directorul Teatrului Maria Filotti.  Lucian Sabados spune că, în urma unor întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, a fost sfătuit să vină cu idei mai puțin obșinuite pentru a transforma orașul de la Dunăre în capitală culturală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asociația Brăila 2021 strânge în această perioadă propuneri pentru a întocmi dosarul de candidatură pentru Brăila capitală culturală Europeană.  Constantin Teodorescu, reprezentantul organizației, spune că multe dintre idei, unele inedite, au venit de la liceeni dar și de la oameni în vârstă. Între acestea și organizarea unui concert de manele la Teatrul Maria Filotti.

 ”La teatrul Maria Filotti urmează să aibă loc celebrul concurs internațional Hariclea Darclée. Pentru că se vorbește de artă în locuri neconvenționale și un concurs de manele în incinta teatrului poate fi o artă într-un loc neconvențional. Brăila, prin multitudinea de naționalități pe care le-a găzduit de-a lungul timpurilor, este un oraș viu prin diversitate. Noi mizăm pe această diversitate. Nu putem să închidem ochii și să ne facem că nu există. Avem oameni care preferă manele, avem oameni care umblă cu lanțuri la gât. Nu putem să nu vorbim despre ei și să ne facem că nu există” a spus Constantin Teodorescu. Acesta a precizat că nu toate ideile apărute în spațiul public vor face parte din dosarul de candidatură.

Ideea unui concert de manele la teatru vine și de la faptul că în urmă cu 30 de ani, în România comunistă, formatia “Azur” din Brăila cânta manele lăutăresti pe ritmuri orientale.

Și directorul teatrului Maria Filotti, Lucian Sabados, spune că oficiali europeni l-au sfătuit să vină cu alte idei inedite:

”Trebuie să ne depășim un anumit mod de a concepe festivalurile, manifestările culturale. Trebuie să fie o abordare puțin altfel, dar nu făcând rabat de la standardele de calitate ale unui act cultural. Mergând pe tiparul oficialilor europeni care ne-au cerut să speculăm vulnerabilitățile sau legendele zonei, e foarte posibil ca unul dintre miturile Brăilei, cum ar fi Tanti Elvira sau Terente, să existe, să nu ne ferim de lucrul acesta. Deci va fi în mod sigur.” spune Lucian Sabados.

”Tanti Elvira” era o cunoscută matroană din Brăila. Avea o cârciumă, dar și un bordel vizitat în special de marinari, dar și de domni cu joben și ofițeri cu mănuși albe sau de tâlhari. În perioada interbelică, în Brăila existau peste 150 de bordeluri.

(Sursă foto: http://www.braila2021.ro)