Tartă cu rubarbă, ingrediente pentru 4-5 porții:
125 de grame de făină
70 de grame de unt
1 praf de sare + 1 lingură de zahăr
400 de grame de rubarbă
100 de grame de zahăr
3 linguri de amidon
2 albușuri
2 linguri de zahăr
Prima dată preparam aluatul fraged pentru tartă, omogenizând într-un castron făină, un praf de sare, o lingură de zahăr și untul rece tăiat în bucățele, până când amestecul are un aspect granulat, evident că o să folosiți o furculiță!
Nu faceți această operație cu mâna, untul s-ar topi și crusta nu ar mai avea consistența dorită! Frământarea trebuie să fie foarte rapidă, adăugând treptat apă rece, aproximativ 100 mililitri.
Aluatul format se acoperă cu folie alimentară și se refrigerează pentru o oră. După repaos, se presară planul de lucru cu făină și aluatul se întinde într-o foaie de 5 mm.
Se tapetează forma de tartă, apoi așezați aluatul, îl înțepați cu o furculiță, apoi se finisează marginile și presărați cu boabe de fasole uscată pentru a împiedica umflarea aluatului la coacere și se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 15 minute.
După ce s-a rumenit, se lasă să se răcească și între timp pregătiți compoziția pentru tarta propriu zisă. Rubarba se spală bine sub jet de apă și se taie brunoise și se amestecă într-un castron cu zahărul și amidonul de porumb, până se omogenizează și apoi se toarnă în coajă de tartă coaptă, presați cu o spatulă și dați-i asaltul final cu încă o coacere până când umplutura de rubarbă începe să facă bule la suprafață.
Între timp, albușurile se bat spumă tare, ca pentru bezea și cu ajutorul unui sac de patiserie sau o spatulă, asta dacă nu aveți un pos, dispuneți meringa peste suprafața tartei și mai coaceți încă 10-15 minute, cât să se rumenească.
Se servește după ce se răcește complet.
Foto: Pexels/Kulbir