Atunci când m-am apucat de scris despre Puiul Fericit de la Agricola Bacău, nu știam din care punct de vedere să o fac. Al omului de acasă?
Cel de vârsta mea, care știe ce înseamnă carnea de pui gustoasă, ale cărui amintiri sunt brăzdate de flashuri ale copilăriei, cu o bucată zdravănă de pui, gătită de mama, în farfurie? Ale pofticiosului care își dorește să simtă din nou gustul tradițional de pui, zemos și dulce, cu frumoasa lui culoare de un galben porumb, exact ca puii crescuți lent în gospodăriile bunicilor, clar datorat hrănirii sale. Din câte am citit, sunt crescuți cu 70 % porumb.
Mai era o dilemă: să scriu din punct de vedere al părintelui care își hrănește copiii cu ce este mai bun, având în vedere că Agricola nu folosește niciodată antibiotice în lanțul de producție al Puilor Fericiți și al Cocoșeilor de Pădure din rase de găini cu creștere lentă și că îl recomand la rându-mi celor ce au copii de-o șchioapă sau mari, ca ai mei?
Mai este o posibilitate, să scriu din punctul de vedere al bucătarului Cezar Munteanu, cu experiență de peste 30 de ani în ale gătitului, care știe ce înseamnă o carne de pui de calitate, care a văzut în Puiul Fericit de la Agricola Bacău – puiul din Franța, cu gust și culoare inconfundabile, care atunci când are la îndemână un ingredient de calitate nu ezită să îl pună și mai mult în evidență.
Dilema este din prisma scriitorului, pentru că din punct de vedere al omului cu gustul copilăriei în memorie, al părintelui sau al bucătarului, un fapt este cert: când gătești, știi cu ce gătești.
Rețeta pe care v-o propun sâmbătă, la Mâncare cu Principii, va fi ca în copilărie: Pui la cuptor, aromatizat în marinadă de iaurt și plante aromatice, cu garnitură de cartofi noi. O rețetă care poate fi pregătită chiar și de juniorii de acasă, evident sub atenta voastră supraveghere.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre cum se cresc puii fără antibiotice la Agricola, intră pe faraantibiotice.agricola.ro