Chef Cezar Munteanu explică, la Europa FM, cum se poate face simplu o pască delicioasă cu brânză și stafide
Ingrediente pentru o pască generoasă (forma de 26 cm diametru)
Ingrediente aluat dospit pentru pască
450 g faina
2 ouă mari
150 ml lapte
75 g zahăr
15 g zahăr cu vanilie bourbon
15 g drojdie proaspătă
1 linguriță coajă portocală rasă
60 g unt topit
1 praft de sare
100 g nuci tăiate cât mai mărunt
Ingrediente necesare umpluturii pentru pască
500 g brânză de vaci grasă 20% grăsime
125g de urdă seacă
125 grame de smântână sau iaurt gras
8 gălbenușuri
125 g zahăr
1 vârf de cuțit de sare
Esență de vanilie și esență de rom
100 g stafide blonde marinate în rom
Mod de preparare pentru aluatul de cozonac pentru pască
Amestecăm drojdia cu 2 lingurițe mici de zahăr până când se lichefiază.
Punem 400 g de făina într-un vas încăpător și adăugăm drojdia în centrul ei. Adăugăm laptele ușor călduț și amestecăm ușor.
Punem ouăle întregi, coaja rasă de citrice, nucile tăiate și amestecăm până la înglobare.
Adăugăm sarea și zahărul și amestecăm foarte bine.
La sfârșit, adăugam untul rece topit, amestecam, adaugam faina ramasa si framantam aluatul pana devine elastic si nu se mai lipeste de mana.
Așezăm aluatul într-un vas uns cu ulei.
Acoperim vasul cu folie de plastic alimentară sau pâmză de bumbac și lăsăm aluatul pentru pască sa dospească.
Îl intindem pe planul de lucru pudrat cu faină, cam de 1 cm grosime.
Punem foaia de aluat într-o formă de 26 cm diametru, tapetată cu unt și făină.
Acoperim forma și îl lăsăm să dospească 30 de minute.
Modul de preparare al umpluturii pentru pască
Amestecăm brânza de vaci cu urda seacă , gălbenușurile, stafidele și esențele.
Turnăm umplutura în forma cu aluatul dospit și o ungem cu ou.
Coacem pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 50 de minute, pudrăm când se răcește și cam asta a fost.
ILUSTRAȚIE: Elena Mozhvilo / Unsplash