Confidenţialitate

Mâncare cu Principii, cu Chef Cezar Munteanu: Cheia siluetei tale este micul dejun

Potrivit unui studiu recent, 60% dintre români consideră micul dejun foarte important și 54% consumă produse lactate dimineața.

La studiu au participat 1490 bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și 757 părinți care au răspuns pentru copiii lor cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani.

• 64% dintre români se trezesc până în ora 8:00 și 53% dintre aceștia consumă micul dejun
• 22% dintre cei care consumă micul dejun aleg cel puțin un produs lactat în meniu
• Adulții preferă iaurtul, iar copiii cerealele cu lapte
• Cafeaua cu lapte este cea mai consumată băutură pe bază de lapte

Jumătate dintre români sar peste micul dejun, majoritatea fiind fără copii. Ei au tendința de a consumă ceva mai târziu în timpul zilei, ca mic dejun prelungit sau gustare, relatează studiul realizat de compania de cercetare cu ocazia zilei de 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului și Ziua Internațională a Laptelui (Internațional Milk Day), realizat pentru un mare jucător pe piața lactatelor din România.

Doar 6 din 10 români consideră că micul dejun este important și tind să petreacă nu mai mult de 10 minute pentru pregătirea micului dejun în timpul săptămânii. Cu toate acestea, în weekend dedică mai mult timp (peste 15 minute) pentru pregătirea micului dejun.

În România, micul dejun (32%) și gustarea intermediară (33%) sunt la fel de importante. Peste jumătate dintre români consumă produse lactate dimineața, iaurtul fiind produsul lactat preferat de către adulți, iar trei din cinci copii consumă lactate în timpul dimineții, cele mai populare fiind cerealele cu lapte. Astfel, 54% dintre români au declarat că în cursul dimineții consumă produse lactate, înainte de micul dejun, în timpul acestuia și după.

Consumatorii de lactate sunt familii cu copii care consideră că micul dejun și o alimentație sănătoasă sunt importante. Consumul general de lactate este determinat mai mult de alimentele lactate (36%) decât de băuturile lactate (29%).

Produsele lactate se consumă cel mai mult în timpul micului dejun și al micului dejun prelungit. Dintre produsele lactate, iaurtul simplu este cel mai consumat produs, care face chiar parte din primele 10 produse alimentare consumate în toate ocaziile de dimineață, pe locul întâi fiind pâinea, care este și cel mai consumat aliment pe parcursul săptămânii. Produsele lactate sunt cel mai adesea combinate cu carbohidrați, cum ar fi sandvișurile și alte tipuri de produse de panificație.

Referindu-ne strict la clasamentul produselor lactate, cel mai des menționat de respondenții la studiu a fost iaurtul simplu, pe locul doi fiind brânza, urmată de cerealele cu lapte și crema de brânză.

Consumul de băuturi lactate este determinat, în primul rând, de cafeaua cu lapte, care asigură energia necesară la începutul unei zile. Cafeaua cu lapte este cea mai consumată, urmată de lapte simplu și face parte din primele cinci băuturi cele mai consumate în toate ocaziile. Indiferent de loc, acasă sau în afară domiciliului, dimineața consumul de băuturi lactate este în top trei. Consumul de băuturi lactate la domiciliu este mai mare comparativ cu cel în alte locuri.

În privința conținutului băuturilor lactate, respondenții au precizat că acestea sunt pe bază de lapte de origine animală, neîndulcite și proaspete și aproximativ unul din cinci sunt organice.

Alimentele lactate sunt consumate în principal din motive de comoditate și sănătate/nutriție, aceste motive sunt în concordanță cu nevoile generale de alimentație ale consumatorilor români de-a lungul orelor dimineții. Alimentele lactate sunt consumate pentru o nutriție convenabilă, în timp ce băuturile lactate sunt consumate mai ales pentru a crește energia.

Un studiu al Universitățîi Harvard a evidențiat faptul că persoanele care sar peste micul dejun prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct față de cei care mănâncă dimineață în mod regulat.

Micul dejun te ajută să ai energie în prima parte a zilei, momentul în care organismul este odihnit după somnul de noapte și ai cele mai mari șanse să dai randament ridicat pe parcursul zilei. Nu mai ești nervos în trafic și nici nu ai tendința de a fi agresiv. Te vei concentra mai bine, întrucât tocmai ce ai primit o doză importantă de nutrienți care stimulează activitatea cerebrală. În plus, a-ți începe activitatea zilnică cu stomacul gol poate să te ducă, în câteva ore, la o stare de frustrare din cauza foamei și este foarte probabil să apelezi la niște gustări mai consistente și nesănătoase. Produsele de patiserie din drumul tău către job poate că sunt bune la gust, dar conțin foarte multe glucide (deci te îngrașă) și nici nu te vor satură pentru multă vreme.

Cheia siluetei tale este micul dejun. Dacă mănânci dimineață, corpul tău va avea timp să ardă caloriile oferite, așadar ele nu se vor mai transformă în depozite de grăsime, cum se întâmplă cu caloriile consumate seară, înainte de culcare.

Micul dejun este important la orice vârstă, dar mai ales în cazul copiilor în creștere reprezintă o cale sigură către o dezvoltare armonioasă. În rândul copiilor, gustările intermediare au cea mai mare pondere între ocaziile de a mânca de dimineață și chiar depășesc ponderea micului dejun.

Copiii consumă mai multe produse lactate decât adulții, iar aportul de lactate este determinat în principal de băuturile lactate (lapte, lapte bătut, sana etc), care sunt consumate de trei din cinci copii în timpul dimineții.

Cerealele cu lapte sunt principalul „vehicul” pentru consumul de lactate în rândul copiilor, deoarece este cea mai bună alegere pentru micul dejun și micul dejun extins.

Respondenții au arătat că sănătatea este un motiv esențial pentru copiii români să mănânce lactate, iar în cazul laptelui simplu a fost menționată că importantă dezvoltarea lor fizică. Consumul de băuturi lactate este similar în rândul copiilor mai mici și mai mari, iar laptele simplu este cea mai populară băutură lactată din toate grupele de vârstă.

Foto: Pexels/ Daria Shevtsova