Confidenţialitate

Mâncare cu Principii, cu chef Cezar Munteanu: Borș de ștevie

În acestă săptămână, la Mâncare cu Principii, după o discuție despre beneficiile aduse de ștevie alimentației noastre, chef Cezar Munteanu propune o rețetă simplă de borș de ștevie.

Ingrediente pentru un borș mai vârtos:

în primul rând, 5-6 legături ștevie
2 cepe micute
2 morcovi
1 ardei gras, rosu, ca-i mai dulce
1 păstârnac
1 țelină mai micuță
4 gălbenușuri
4-5 linguri smântână grasa, de 20%
2-3 linguri ulei
700 ml borș
1 legătură pătrunjel
1 legătură leuștean
1 legătură mărar
1 legatura de leurda, ca o mai gasiti, dar atentie ca e pe final
Sare, după gust

Începem cu ștevia care trebuie curățată, spălată și ruptă nervura principală a frunzei. După toate acestea, o vom pune la scurs. Zarzavaturile se curăță, se spală, se svanta și se taie astfel: ceapa se taie pestisori, morcovul, păstârnacul, ardeiul și țelina se taie cubulețe, un brunoise, in bucatareste vorbind.

Punem o oală cu vreo 2 litri de apă pe foc cu un praf de sare și când dă în clocot blansăm ștevia, adica la opărit cam 30 de secunde si apoi se scoasa in aparece cu gheata. Se scurge, si apoi se taie grosier și se lasă deoparte, până în etapa finală. Tot mai mare se taie și leurda.

Din cojile de la legume imi incropiti repede o supa ajutătoare si intr-un alt vas, adăugăm uleiul si sotam repede zarzavatul, cu adaos de supa și lăsăm să fiarbă cam 20 de minute. Atentie, nu trebuie distruse, adica fierte fara mila, nu! Trebuie sa simtiti textura lor! Cu 5 minute înainte de final, dam in clocot separat borsul, e care il adaugam adăugăm impreuna cu ștevia blansata, peste legume si le mai lasam sa fiarbă două clocote. Potrivim gustul cu sare.

Omogenizam galbenusuriele cu smântână, temperam și apoi le turnăm în borș. Stingem focul și presărăm leușteanul, pătrunjelul și mărarul tăiate mărunt. Si cand credeati ca totul e gata, vine si leurda si va cere sa o adaugati si pe ea in bors, sa fie gustul desavarsit.

Se servește cald, dar e la fel de bun și rece.

ILUSTRAȚIE: Hanxiao / Unsplash