Confidenţialitate

Managerii români se așteaptă la alte scumpiri în următoarele 3 luni. Cele mai mari ar urma să se înregistreze în construcții | AUDIO

Scumpiri și în următoarele trei luni. Managerii români estimează o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

Cele mai mari scumpiri ar urma să fie înregistrate în ceea ce privește lucrările de construcţii. Șefii companiilor din România preconizează o majorare de 61%.

În ciuda acestui fapt, în domeniul construcțiilor activitatea se va intensifica în următoarele trei luni cu până la 20 de procente.

Și preţurile produselor industriale ar urma să crească accentuat cu circa 43%.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează o creştere moderată a volumului producţiei, cu circa 12 procente, cel mai mult în activitatea de fabricare a băuturilor, 31%.

Majorări însemnate vor înregistra și preţurile de vânzare cu amănuntul, de aproximativ 55%. În ceea ce privește numărul de angați din acest sector, șefii de comapnii estimează o creștere moderată de circa 15%.

Majorări de prețuri au fost și în rândul alimentelor, iar produsele de panificație s-au scumpit cel mai mult. Majorări de preț au fost și la carne.

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară:

„La pâine și produsele pentru panificație pentru că, pe de o parte prețul grâului la bursă s-a dublat, pe de altă parte influența creșterilor de preț la energie electrică, la combustibil și la gaze, astfel încât o pâine, de la 1 leu o franzelă, cât era în urmă cu câteva luni de zile, acum a ajuns în jur de 2,5 lei, deci o creștere destul de mare. În top urmează uleiul, care de la 4 lei și ceva a ajuns la 9 lei și chiar 10 lei litrul, creșteri mai mici de prețuri au fost pe zona de produse lactate, nu foarte mici, un 15%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa cum spun analiștii, inflația va continua să crească în următoarele luni. Asta se va vedea automat și la raft, mai spune Dragoș Frumosu:

„Vine recolta nouă care sigur va avea un preț mai mare față de cel înregistrat acum. Pe de o parte, prețul cerealelor va crește, pe de altă parte prețul furajelor va crește și în aceste condiții influența, lăsând la o parte și eliminând creșteri de prețuri la energie și la gaze pentru că ele s-au plafonat o perioadă, neluând în calcul în continuare o creștere a combustibilului, care va influența prețul transportului, desigur că totul va fi mai scump într-o lună și jumătate, dăuă luni și jumătate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.