În industrie, managerii sunt îngrijorați cu privire la reducerea consumului de gaze, dar semnalul președintelui Klaus Iohannis contează, spune purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior.
Șeful statului a declarat vineri că nici industria nici cetățenii nu vor evea de suferit în urma unei reduceri voluntare a consumui de energie cu 15 procente:
„Totuși, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15 % este una corectă după părerea mea. Noi trebuie să căutăm surse alternative de gaz, să investim în surse regenerabile, dar să și investim acolo unde se poate. Nu ne dorim ca cineva să stea pe frig, nu putem să ne imaginăm că cineva nu-și dorește să funcționeze industriile. Pentru România, o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. O reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare ale intrustriei românești.”
Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din industrie, și totodată cel mai mare producător de îngrășăminte din țară, astfel că purtătorul de cuvânt al companiei spune că declarația șefului de stat este încurajatoare:
„Comisia Europeană a anunțat deja că vor fi anumite derogări pentru industriile critice care fac parte pentru lanțul de aprovizionare cu hrană, așa cum este și cazul industriei fertilizanților. Decizia aparține fiecărui stat iar decizia președintelui cum că industria românească nu va fi afectată este unul pozitiv.”
Azomureș este deja închis din cauza deficitului de gaze accesibile, iar pentru a putea produce îngrășămintele necesare agriculturii are nevoie de un million de metri cubi de gaze pe an.
„-În acest moment Azomureș are activitatea suspendată din cauza prețului foarte mare care nu ne permite să avem o activitate economică sustenabilă. Totul depinde de ceea ce se întâmplă pe piața gazelor naturale, o piață foarte volatilă.
-De ce cantități de gaze ați avea nevoie pentru a vă desfășura normal activitate?
-Un miliard de metri cubi pe an.”
Pe de altă parte, cu ocazia vizitei ministrului Economiei la Sibiu, directorul general al Compa SA, Ioan Deac, a declarat că „ne amăgim să credem că lucrurile vor fi extraordinare în perioada următoare”.
Directorul Compa, unul dintre cei mai mari producători de piese auto, avertizează că, dacă Uniunea Europeană va declara stare de alertă, compania va fi obligată să reducă consumul de gaze, ceea ce va fi greu de realizat.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că în prezent există un ordin al ministerului Energiei care spune cum se va acţiona în situaţii de criză.
Foto: Shutterstock