Confidenţialitate

Majoritatea populaţiei susţine legea antifumat

Susţinerea populaţiei pentru legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise este de 85 la sută, cei mai mulţi dintre fumători nefumând în casă, arată un studiu realizat în luna octombrie 2016 şi prezentat, luni de Iniţiativa 2035 Fără Tutun.

Studiul, realizat în octombrie 2016 de compania de cercetare Mercury Research, a evaluat cantitativ atât aspecte epidemiologice, legate de prevalenţa declarată a fumatului în rândul celor intervievaţi, dar mai ales aspecte legate de comportamentul fumătorilor, percepţiile legate de fumatul pasiv, gradul de susţinere al iniţiativelor care reglementează promovarea produselor din tutun, precum şi opiniile asupra legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise la aproximativ şapte luni de la aplicare.

Concluzia centrală este nivelul de susţinere fără precedent pentru politicile care vizează reducerea consumului de tutun în rândul populaţiei (85 la sută) şi nivelul de susţinere chiar mai ridicat decât înainte de adoptare (80 la sută) pentru legea care a interzis fumatul în spaţiile publice închise, arată studiul citat.

Unul dintre chestionare a vizat comportamentul fumătorilor în spaţiul personal.

Astfel, în România, fumătorii îşi protejează mai mult casa de fumul de ţigară decât maşina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult opt clase fumează mai frecvent în casă (40 la sută) decât ceilalţi fumători.

Aproximativ jumătate (54 la sută) dintre fumători nu fumează în maşină. Acest obicei se regăseşte mai degrabă în rândul bărbaţilor fumători (51 la sută fumează în maşină) decât al femeilor (doar 27 la sută dintre fumătoare).

În ceea ce priveşte promovarea produselor de tutun, mai mult de jumătate dintre români (58 la sută) cred că pachetele atractive, reclamele şi promoţiile la ţigări atrag în general copiii şi tinerii. Sub o treime din populaţie (30 la sută) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.

Potrivit repondenţilor, politicile naţionale antifumat care au ca scop reducerea consumului de tutun în România sunt aprobate de majoritatea populaţiei (85 la sută). Deşi nivelul de susţinere este mai mare în rândul nefumătorilor (91 la sută), aproape trei sferturi dintre fumători (73 la sută) ar fi de acord cu astfel de politici.

Legat de interzicerea fumatului în spaţiile publice, 80 la sută din populaţia României este de acord cu legea care interzice fumatul în spaţiile publice. Nivelul de susţinere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63 la sută) sunt de acord cu aceasta.