Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie la 3000 de lei brut, așa cum prevede un proiect al ministerului Muncii lansat în dezbatere publică, reprezintă pentru firme un efort uriaș. Pentru a acoperi costurile, mulți patroni spun că vor scumpi serviciile sau produsele pe care le oferă sau chiar vor renunța la o parte dintre angajați. Ei susțin că statul ar trebui să reducă impozitele pe salarii.
„Evident că nu-mi permit, dar voi fi nevoit să modific toate contractele și toate prețurile vor crește, orice modificare din asta legislativă se răsfrânge asupra populației în final”, spune Răzvan, în vârstă de 50 de ani, patronul unei firme de curățenie din București.
Are 20 de angajați, jumătate dintre ei încadrați pe salariul minim plus bonuri de masă. Pentru a le mări salariile de la 1 ianuarie, e nevoit să scumpească serviciile pe care firma sa le oferă:
„Îi notific pe toți, de la A la Z, am 40 de contracte, notific 40 de clienți că se vor mări prețurile cu 30% și evident că toți se supără. Unii renunță, alții continuă, înțeleg situația și continuă, dar unii renunță. Probabil o să mai pierdem din angajați, mai mult ca sigur n-o să accepte toți o mărire cu 30% a valorii contractului, asta este, mergem mai departe cu mai puțin angajați, nu? Inclusiv toate firmele astea cu care am contract, toate au o legătură cu populația, adică toate până la urmă vând ceva populației, populația va suporta toate aceste creșteri.”
Statul ar trebui să reducă taxele pe salarii, mai spune Răzvan:
„Toate impozitele sunt mari, asta ne afectează, impozitele foarte mari, aproape jumătate din salariu îl reprezintă impozitul dat către stat în diverse forme. Aici ar trebui o parte scutită, o parte din salariul minim să fie neimpozabil, înțeleg că se discută asta.”
În prezent, salariul minim brut pe ţară este de 2.550 lei lunar. De la 1 ianuarie, va crește la 3.000 de lei pe lună, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, lansat în dezbatere publică.
Practic, este o majorare cu 17%. Pentru angajații încadrați pe salariul minim înseamnă 1.775 de lei lunar, adică cu 200 de lei mai mult decât în prezent.
Citește și: Salariul mediu net a fost, în septembrie, de 4.000 de lei, în creștere față de august