Guvernul a publicat în transparență decizională ordonanțele prinvind creșterea salariilor din învățământ.
Din nou – majorarea de la 1 ianuarie, cerută de profesori – nu apare în textul ordonanței, ci tot în nota de fundamentare, unde Guvernul susține că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, iar creșterea salarială pentru ceilalți profesori pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50%.
Ministrul Educației, Ligia Deca:
“La momentul la care vorbim, la nivel tehnic, se discută despre două acte normative: un act normativ care să vizeze acele sume pentru cariera didactică, care vin din fonduri europene – este un act normativ iniţiat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – şi un alt act normativ, o altă ordonanţă, care vizează celelalte solicitări, cele cu creşterile salariale. (…) Adică o creştere până la 25% pe medie, pe acelaşi sistem pe care l-am utilizat la OUG 53. Adică, dacă acum pe OUG 53 creşterea era la nivel de… în jur de 20% pe medie, ea va ajunge la 25% – aceasta a fost înţelegerea – şi, sigur, garantarea faptului că pe noua grilă de salarizare, în viitoarea lege a salarizării se va pleca de la salariul mediu brut pentru debutant sau asistent universitar şi că prima tranşă care se va acorda din această creştere va consta în 50% din creştere şi se va acorda de la 1 ianuarie 2024”, a declarat Deca, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Greva din Educație continuă și luni. Sindicaliștii ar urma să dea un răspuns luni la ora 10 – privind noua ofertă a Guvernului.
Între timp, Guvernul a aprobat ordonanța prin care probele de competenețe la Bacalaureat vor fi echivalate cu notele din liceu la mediile respective.