Respingerea majorării cu doar 20% a alocațiilor a fost votată în comisia de Muncă a Camerei Deputaților de PSD și aliații săi, doar cei de la PNL votând împotriva respingerii, în vreme ce parlamentarii USR s-au abținut.
Ordonanța de urgență urmează să intre în plenul Camerei, care este forul decizional în acest caz, după ce aceasta a fost respinsă săptămâna trecută de Senat. Dacă decizia va fi menținută și în plenul de miercuri, va rămâne în vigoare legea care prevede dublarea acestor alocații.
Social-democrații avertizează guvernul să respecte legea și decizia Curții Constituționale și să dubleze alocațiile, nu doar să le majoreze cu 20%.
Practic, cei de la PSD solicită punerea în aplicare a legii adoptate la finalul anului trecut de Parlament, potrivit căreia alocațiile se dublează de la 150 de lei la 300 de lei pe lună.
Deși actul normativ trebuia să intre în vigoare din luna ianuarie a acestui an, Guvernul Orban a amânat cu 8 luni termenul, prin ordonanță de urgență, susținând că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de șase miliarde de lei pe an.
La finalul lunii trecute însă, Executivul a venit cu o nouă ordonanță de urgență, prin care a eșalonat pe o perioadă de trei ani dublarea alocațiilor.
Potrivit acestui din urmă act normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.