Confidenţialitate

Majorarea salariului minim de la 1 iulie, criticată de sindicate. Veniturile salariaților care primesc bonuri de masă ar urma să scadă, în loc să crească, avertizează Consiliul Național al IMM-urilor | AUDIO

Sindicatele avertizează: de la 1 iulie, veniturile angajaților plătiți cu salariul minim vor scădea, în loc să crească odată cu majorarea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei. Vor fi afectați salariații care primesc și alte beneficii, cum ar fi bonurile de masă. Confederația Cartel ALFA, dar și Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii cer Guvernului să ia măsuri. Și contabilii sunt nemulțumiți de ultimele măsuri luate de Executiv și au anunțat un protest pentru 8 iulie, prin care cer eliminarea E-TVA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată cu majorarea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei, din 1 iulie, va crește și suma deductibilă pentru care angajatorul nu plătește taxe și impozite de la 200 la 300 de lei.

Iar pentru a beneficia de această scutire de taxe, legislația prevede ca venitul brut din salarii și alte beneficii, cum ar fi tichetele de masă, să nu depășească 4000 de lei.

Cartel Alfa cere Guvernului să actualizeze acest prag, altfel, angajații cu salariu minim vor primi mai puțini bani de la 1 iulie. Potrivit calculelor sindicatelor, un angajat care e plătit cu salariul minim pe economie și primește tichete de masă câștigă acum cu 63 de lei mai mult decât va câștiga de la 1 iulie, odată cu majorarea salariului minim.

Și președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu a solicitat modificarea acestui prag de la 4000 de lei la 4400 de lei brut.

„Valoarea acestor bonuri de masă sau alte tipuri de venituri este undeva la 700 de lei. Având în vedere valoarea salariului minim – de 3700 de lei – plus cei 700 de lei ajungem la 4400 de lei, valoare pentru care nu se mai aplică acea neimpozitare a celor 300 de lei”, a explicat președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Florin Jianu.

Între timp, contabilii au anunțat proteste pe 8 iulie, în Piața Victoriei, nemulțumiți de noile reguli privind raportarea și plata TVA. Ei cer guvernului să renunțe la ordonanța privind E-TVA despre care spun că mai mult încurcă activitatea contabililor. Aceștia susțin că noile proceduri le iau foarte mult timp și presupun plata în avans a unor sume mari de bani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: SONDAJ. 3 sferturi dintre români cred că inteligența artificială va avea impact asupra locurilor de muncă. Peste jumătate ar vrea să se recalifice | AUDIO