Pietonii și șoferii pot reclama comportamentul agresiv în trafic pe o nouă platformă. Aceasta va fi lansată duminică de către Ministerul Afacerilor Interne. Scopul platformei – transmite Mai – este reducerea, prevenirea și combaterea violenței în trafic.
Potrivit MAI, sesizarea va trebui să conțină, în mod obligatoriu, datele de identificare ale celui care o face.
E vorba, nu doar de nume și prenume, ci și de codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon și adresa, declarație pe propria răspundere, data, ora, locul sau orice alte elemente care să ajute la identificarea locului unde a fost surpinsă posibila faptă contravențională.
Iar la final, sesizarea trebuie semnată.
Ministerul de Interne explică și ce înseamnă comportament agresiv pe drumurile publice. De exemplu, schimbarea benzilor de circulație, alternând, cu scopul de a depăși alte mașini, întoarcerea mașinii folosind frâna de mână, patinarea excesivă, în gol, a roţilor.
De-asemenea, e considerat comportament agresiv circulaţia la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, ori reducerea bruscă a vitezei fără motiv întemeiat, folosirea repetată a claxonului sau a semnalelor luminoase , și, nu în ultimul rând, conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a intimida sau stânjeni persoanele aflate în zonă.
Comportamentul agresiv în trafic presupune 4-5 puncte de amendă (între 660-825 de lei) și chiar reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.
Foto: Shutterstock