Confidenţialitate

MAI: Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi la datorie de Revelion

Mai mult de 25.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor fi la datorie zilnic, în perioada Revelionului, pentru asigurarea măsurilor de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor, urmând să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor, pentru fluidizarea traficului pe drumurile solicitate în această perioadă, dar şi la trecerea frontierei, precum şi pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Potrivit estimărilor, de Revelion vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice, la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în Bucureşti – 15.000 persoane, Craiova, Piatra Neamţ şi Ploieşti, câte 10.000 de persoane.

“O atenţie deosebită va fi acordată menţinerii climatului de siguranţă publică în noaptea dintre ani. Forţele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate pentru a preveni comiterea de fapte ilegale şi pentru a putea acţiona rapid în sprijinul cetăţenilor, iar echipajele SMURD vor fi pregătite să intervină pentru acordarea primului ajutor medical”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI.

Monica Dajbog a atras atenţia asupra modului de utilizare a articolelor pirotehnice. “Pentru a preveni producerea unor accidente grave, este mai bine ca articolele pirotehnice să fie utilizate în mediu securizat de personal specializat”, a transmis oficialul MAI.

În această perioadă, vor acţiona zilnic în medie 1.500 de poliţişti rutieri, fiind aşteptate valori mari de trafic. Pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, echipajele rutiere vor acţiona cu 280 de aparate de radar.

14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt pregătite să execute în special misiuni SMURD şi misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale ministerului.

Aproximativ 5.000 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi mobilizaţi în fiecare zi pentru a putea acţiona în cazul unor situaţii de urgenţă, inclusiv cele produse de fenomenele hidro-meteorologice.

Activităţile de prevenire a răspândirii şi limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfăşurate împreună cu partenerii instituţionali, acţionându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară, protejarea sănătăţii cetăţenilor şi pentru evitarea desfăşurării de activităţi ce ar putea duce la creşterea numărului de infectări.

Pompierii sunt pregătiţi să intervină cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 de echipaje de stingere, 41 de şenilate, 32 autofreze, 133 maşini de descarcerare, 323 ambulanţe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă, dintre care şapte specializate în tratament neonatologic, precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.