Numeroși civili sunt răpiți din Ucraina și nu se știe unde sunt ținuți. Familiile nu mai știu nimic despre ei, iar Organizația Națiunilor Unite arată că a verificat situația a 36 de persoane. Între acestea, persoane în vârstă și jurnaliști.
Ucrainenii sunt reținuți în mod arbitrar și supuși unor dispariții forțate în zonele controlate de Rusia, au declarat reprezentanții Organizației Națiunilor Unite pentru BBC. Cel puțin 36 de cazuri au fost verificate de ONU, familiile neavând micio informație despre soarta celor reținuți.
Ucrainenii se tem de o campanie din ce în ce mai puternică de răpiri și de acțiuni de intimidare, în timp ce Rusia se luptă să-și afirme controlul asupra orașelor pe care le capturează.
Jurnalistă din orașul ocupat Melitopol: Forțele ruse mi-au luat tatăl în vârstă de 75 de ani pentru că nu voia să coopereze cu noua administrație
Svetlana Zalizetskaya, o jurnalistă din orașul ocupat Melitopol, a acuzat forțele ruse că l-au luat ostatic pe tatăl ei în vârstă de 75 de ani, ca pedeapsă pentru refuzul ei de a coopera cu noua administrație.
Viktoriia Roshchyna, jurnalistă, răpită pe 15 martie și eliberată 6 zile mai târziu
Viktoriia Roshchyna, jurnalistă, lucra în zonele ocupate din estul țării când a fost luată de bărbați neidentificați pe 15 martie. A fost eliberată șase zile mai târziu, după ce a fost forțată să spună, într-un clip video, că Rusia nu a luat-o în captivitate și a mulțumit forțelor Moscovei pentru că „i-au salvat viața”.
ONU: Persoanele vizate sunt reprezentanții comunităților locale, jurnaliștii și oamenii care au vorbit despre răpiri
Un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, care a documentat răpirile, a declarat pentru BBC că persoanele vizate „sunt în mare parte reprezentanți ai comunităților locale, jurnaliști și oameni care au vorbit despre răpiri”.
O serie de oficiali din zonele ocupate ale Ucrainei au fost reținuți de forțele ruse în ultimele săptămâni.
Deputatul ucrainean Alyona Shkrum crede că detențiile ar putea crește, deoarece Rusia se confruntă cu o lipsă de cooperare și o rezistență sporită în regiunile ocupate.
„Sunt sigură că Putin a crezut că va fi așa cum a fost în Crimeea, ei vin, preiau clădirile administrative și primarul va spune „hai să cooperăm”. „Nu s-a întâmplat deloc aici… nimeni, nici măcar din partidele pro-ruse, nu a fost de acord să facă ceea ce au vrut soldații ruși să facă” – a mai spus deputatul.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Președintele SUA merge în Polonia, țara în care se află cei mai mulți refugiați ucraineni | AUDIO