Confidenţialitate

Mai multe state membre UE, printre care și România, se opun modificării tratatelor Uniunii, dorite de Macron și von der Leyen

Modificarea tratatelor Uniunii Europene divizează țările blocului comunitar. 13 state membre se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă.

Propunerile conferinței privind viitorul Europei reprezintă rezultatul unei consultări cetățenești care a durat un an și care a fost inițiată de președintele francez.

Unele dintre propuneri, cum ar fi acordarea unui drept de inițiativă legislativă Parlamentului sau extinderea competențelor Uniunii în domeniul apărării sau al sănătății, ar necesita o modificare a tratatelor.

De la tribuna legislativului comunitar, președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat un susținător al revizuirii tratatelor europene.

Ideea este susținută de șefa Comisiei Europene. „Votul în unanimitate pentru anumite domenii cheie pur și simplu nu are sens”, a declarat Ursula von der Leyen.

De-a lungul ultimilor ani, divergențele dintre statele comunitare au provocat blocaje, așa cum se întâmplă în prezent cu embargoul pentru gazele rusești.

Puternic dependentă de importuri, Ungaria se opune categoric. După o întâlnire avută luni cu premierul Viktor Orban, Ursula von der Leyen a declarat că s-au înregistrat „progrese”.

13 ţări, între care și România, se opun începerii unei proceduri de schimbare a tratatelor europene, dorind să studieze mai întâi propunerile de reformă.

„Avem deja o Europă care funcţionează” după cum au arătat-o pandemia şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, au avertizat cele 13 state într-o scrisoare deschisă.

Au apărut și reacțiile în plan politic: Partidul Social Democrat susține declanșarea procedurilor pentru schimbarea tratatelor europene cu scopul de a face Uniunea Europeană mai echitabilă, se arată într-un comunicat al PSD.

Iar delegația USR din Parlamentul European cere Președintelui Klaus Iohannis și Guvernului Ciucă să explice de urgență motivele pentru care România s-a alăturat scrisorii statelor membre care se opun reformei Uniunii Europene și resping concluziile Conferinței pentru viitorul Europei.