Mai multe partide din opoziție au transmis comnicate de presă în care dezaprobă decizia membrilor CNA privind suspedarea, joi, pentru 10 minute a transmisiei postului Realitatea TV.
”PMP consideră că decizia CNA de suspendare a emisiei postului Realitatea TV este o acţiune dictatorială, prin care Liviu Dragnea încercă să pună pumnul în gură jurnaliștilor ce au curajul să i se opună. În același timp, sancțiunea aplicată de CNA reprezintă o încercare de falsificare a istoriei şi de cauţionare a violenţelor nejustificate din 10 august.
PMP solicită desfiinţarea CNA pentru că este o instituţie care, oricum, nu îşi mai îndeplineşte menirea pentru care a fost creată, fiind total decredibilizată. În acest moment, CNA este o simplă coadă de topor folosită de Liviu Dragnea pentru a-i intimida pe cei care mai au curajul să ofere o tribună de la care să fie criticat partidul – stat.
Sancțiunea aplicată de CNA este, în mod evident, un abuz, un atac inacceptabil la libertatea de expresie și un atentat la democrație. Surpinzător este că actuala putere a folosit cu cinsim și obrăznicie represiunea violentă a protestului din 10 august ca pretext al acestei aberaţii. După ce că au bătut şi au gazat cetăţeni care protestau paşnic, acum vor să interzică oamenilor şi să vorbească despre așa ceva. În contextul în care s-a ajuns în Parlamentul European, la Comisia Europeană, la CEDO, la ONU cu acest subiect, nu poți să pretinzi că subiectul nu există”, transmite PMP printr-un comunicat remis Europa FM.
”Decizia Consiliului Național al Audiovizualului de sancționare a postului Realitatea TV cu suspendarea emisiei este una vădit politică din care reiese fără dubiu faptul că această deciziei are considerente politice.
Această decizie, în spatele căreia se află coaliția PSD-ALDE-UDMR, nu este altceva decât o continuare a intervenției brutale a Jandarmeriei din 10 august, de data aceasta împotriva organelor de presă neafiliate politic.
Practic, este o reinstituire a cenzurii de tip comunist și o încălcare grosolană a Constituției și a Legii. Nu poți să sancționezi o televiziune pentru că reflectă adevărul și pentru că apără drepturile și libertățile cetățenilor în fața unui comportament abuziv al forțelor de ordine transformate în forțe de represiune.
Solicit CNA să revină asupra deciziei, de îndată, și să anuleze acest precedent periculos pentru libertatea de exprimare din România”, a reacționat și Ludovic Orban, președintele PNL.
USR consideră că ”CNA, un organism care ar fi trebuit să reprezinte imparţialitatea în media românească, ignoră derapajele şi minciunile ordinare pe care PSD şi ALDE ni le servesc zilnic pe posturile de televiziune aservite lui Dragnea şi sancționează televiziunile care nu transmit știri pe placul liderului PSD”.
“Devine din ce în ce mai clară încercarea disperată a lui Dragnea de a prelua statul pe persoană fizică şi de a pune pumnul în gură oricui îndrăzneşte să spună adevărul care îl incomodează. Pe Dragnea, Tăriceanu, Carmen Dan, Tudorel Toader şi pe alţii ca ei îi enervează libertatea presei, libertatea românilor şi adevărul! Practicile comuniste nu mai sunt prezente doar în manualele de istorie. PSD şi ALDE guvernează întocmai cum au fost şcoliţi să o facă înainte de 1989.
Aşa nu se mai poate! Dat fiind că CNA este o instituție care funcționează sub control parlamentar, USR va cere la începutul sesiunii o comisie de anchetare a activității acesteia”, transmite președintele USR Dan Barna.
USR a anunțat, marți, că va cere o comisie de anchetare a activității CNA la începutul sesiunii parlamentare.
CNA suspendă pentru 10 minute emisia Realitatea TV
Într-un comunicat transmis Europa FM, CNA motivează decizia luată în cazul postului Realitatea TV, dar și a sesizărilor care vizau Antena 3, Nașul TV și România TV:
”Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a numeroaselor sesizări primite la CNA, referitoare la modul în care a fost reflectat la posturile de televiziune Antena 3, Realitatea TV și România TV, mitingul din București ce a avut loc în data de 10.08.2018 (perioada monitorizată: 06 – 17.08.2018). Constatând încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului, Consiliul a decis următoarele:
• sancționarea postului Realitatea TV cu obligarea radiodifuzorului de a difuza joi, 17.01.2019, timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de CNA, pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și pentru nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) și (5), art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 34 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Sancţiunea a fost aplicată în conformitate cu art. 95 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului, respectând condiţia prevăzută de art. 95 alin. (2) lit. a) din aceeași lege, potrivit căreia această sancțiune putea fi aplicată numai gradual şi numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin două ori;
• sancționarea postului România TV cu amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (4) și 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.
În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare, CNA a decis să sancționeze următorii radiodifuzori:
• Realitatea TV – amendă de 15.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediția din 29.08.2018, s-au încălcat dispozițiile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;
• România TV – somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din data de 05.10.2018;
• Antena 3 – somație publică. Radiodifuzorul nu a ținut cont de dispozițiile art. 57 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea unui drept la replică în cadrul emisiunii „Exces de putere” din 02.11.2018;
• Nașul TV – somație publică pentru nerespectarea structurii serviciului de programe, conform prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului (perioada monitorizată 03 – 09.09.2018). Biroul Comunicare și Relații cu Publicul
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 57 – (1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”
Cum adoptă CNA deciziile
Cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului se reunesc de două ori pe săptămână, marţea şi joia.
Deciziile sunt adoptate prin vot deschis. Pentru ca o decizie să fie adoptată, ea trebuie să întrunească cel puţin şase voturi favorabile, în prezenţa a cel puţin opt membri CNA. Membrii Consiliului pot vota doar prin „Da” sau „Nu”, fără a se putea abţine.