Mai multe acţiuni judiciare colective au fost lansate în Statele Unite împotriva Chinei, unde a izbucnit pandemia.
Petenții solicită daune materiale de mii de miliarde de dolari pentru efectele acesteia.
Oficialii de la Beijing au negat în mod repetat că ar fi ascuns informaţii legate de răspândirea Covid-19.
Firme din mai multe state americane, precum California şi Florida, vor să ceară despăgubiri pentru daunele suferite în urma restricţiilor impuse de autorităţi și pregătesc acțiuni în justiție prin care Administraţia de la Beijing este acuzată de eşec în oprirea răspândirii coronavirusului şi refuz de înştiinţare a comunităţii internaţionale.
Pe de altă parte, sprijiniți de o firmă de avocatură din Miami, mii de cetăţeni americani s-au organizat într-un grup și vor formula o plângere judiciară, pentru a cere Beijingului compensaţii de miliarde de dolari în numele celor care au avut de suferit sau al urmașilor celor au murit din cauza pandemiei.
Și Preşedintele Donald Trump a avertizat că vor exista “consecinţe” pentru Administraţia din China dacă se va dovedi că este “responsabilă în mod conştient” de răspândirea coronavirusului.
Directorul Institutului de Virologie din Wuhan, un centru de cercetare suspectat că ar fi sursa noului coronavirus, a negat orice responsabilitate privind pandemia.
“Este imposibil ca acest virus să provină de la noi”, a afirmat el. Prin simpla localizare a institutului de la Wuhan, “oamenii nu pot fi împiedicaţi să facă asocieri”, a spus el, acuzând mass-media că “încearcă intenţionat să înşele oamenii” cu informaţii “în întregime bazate pe speculaţii”, fără “probe”.
The Washington Post afirmă că, după mai multe vizite în Institutul de Virologie din Wuhan, Ambasada SUA din Beijing a alertat în 2018 autorităţile americane privind măsurile de securitate aparent insuficiente.