Situație extrem de gravă la Spitalul de Psihiatrie Murgeni din județul Vaslui.
3 pacienți internați în spital au murit, iar un altul a fost transferat în stare gravă la spitalul din Bîrlad, în urma unei toxiinfecții alimentare.
Alți 20 de pacienți de la Murgeni au fost transferați la spitalul din Bîrlad, în urma unei decizii a Ministerului Sănătății, care a constituit o celuă de criză în urma apariției acestei situații.
Inspectorii sanitari au prelevat probe biologice și din alimente, care vor fi analizate la Iași.
Suspiciunile sunt direcționate către niște produse din pește, pe care spitalul din Murgeni le-a primit ca pomană de la o mănăstire din apropiere marți. Acestea au fost consumate de bolnavi.
Se estimează că aproximativ 140 de pacienți ar fi mâncat preparatele respective.
Alarma s-a dat miercuri, când la Spitalul de Psihiatrie Murgeni a fost solicitată o ambulanță să intervină într-un caz de suspiciune de gastroenterocolită.
Cînd a ajuns ambulanța, unul dintre pacienți, în vârstă de 45 de ani, era deja în stop cardiorespirator, nerăspunzând la manevrele de resuscitare.
Pe decursul câtorva ore, au urmat alte 3 intervenții la spitaul din Murgeni.
Într-un singur caz, pacientul a supraviețuit, fiind transferat la spitalul din Bârlad în stare gravă, în celelalte două cazuri fiind declarat decesul pacienților.
Autoritățile de sănătate publică din Vaslui au mers imediat la Murgeni și au prelevat probe din alimente și biologice, iar Ministerul Sănătății, la nivelul căruia s-a constituit o celulă de criză, a dispus, ca alți 20 de pacienți ce prezentau simptome de toxiinfecție alimentară să fie transferați la Bârlad.
Suspiciunile se îndreaptă către alimentele pe care toți pacienții din spital, dar și o parte din personal, le-au consumat marți.
Este vorba despre alimente pe bază de pește, furnizate de o mănăstire din zonă, ca pomană.
Ciorbă de perișoare de pește și pangasius prăjit au primit pacienții la masă.
Evoluția, de la apariția simptomelor, a fost rapidă în cazul pacienților decedați: a început cu diaree violentă, vomă și febră, după care a intervenit stopul cardiorespirator, în scurt timp, adică aproximativ o jumătate de oră.
Într-o declarație citată de publicația Vremea nouă din Vaslui, starețul mănăstirii care a livrat alimentele a spus că nu crede că mâncarea dată de pomană a provocat această nenorocire.
Acesta a precizat că aceleași preparate au fost consumate și la mănăstire, unde nimeni nu a prezentat simptome de toxiinfecție alimentară.
Analizele probelor prelevate la Spitalul de Psihiatrei Murgeni ar trebui să elucideze acest caz.
Între timp, au început mai multe anchete, inclusiv una penală.
Foto: INQUAM_Photos_Virgil_Simonescu