Confidenţialitate

MAI: Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale. În ultimele 24 de ore, mai multe persoane au fost amendate ori au primit avertisment pentru că au continuat propaganda electorală | AUDIO

Nu au fost până acum incidente grave care să afecteze votarea, spun reprezentanții Ministerului de Interne. Au fost însă mai multe sesizări legate de nereguli la vot, unele privind nerespectarea procedurilor prevăzute pentru folosirea urnei mobile, a precizat purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog: „Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale. Nouă sunt confimate, patru sunt în curs de verificare și trei nu s-au confirmat. De la începerea votării, șase persoane au fost sancționate contravențional cu avertisment. De asemenea, polițiștii din Cluj-Napoca s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot după ce vicepreședintele Comisiei de votare a unei secții împreună cu un membru s-a deplasat cu urna specială fără a fi însoțiți de polițiști. O persoană și-a exprimat votul în aceste condiții”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog.

În ultimele 24 de ore, mai multe persoane au fost amendate ori s-au ales cu avertisment pentru că au continuat propaganda electorală pe rețelele de socializare, deși campania electorală s-a încheiat. Amenzile în acest caz sunt cuprinse între 1500 și 4500 de lei.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog: „Nu au fost candidați sancționați”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Reiterăm că, potrivit legii numărul 370/2004 pentru alegerea președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale este interzisă. Potrivit deciziei din 2014 a ÎCCJ, în România, rețelele de socialziare sunt considerate spațiu public, deci, este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele. În cursul zilei de ieri au fost aplicate sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, în majoritatea avetismente, reprezentanilor și simpatizanților mai multor formațiuni politice și a unor candidați. Nu au fost candidați sancționați”, a precizat Monica Dajbog.

În București, polițiștii fac verificări după ce au fost sesizați că femeie, politician, ar fi realizat un clip video în interiorul cabinei de votare.

Coruperea alegătorilor se pedepsește cu închisoarea, amintește purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne.

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog: „Tot cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă și și interzicerea exercitării unor drepturi se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Oferirea sau darea de bani, de bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau de mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vor decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu o amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. Tot cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă și și interzicerea exercitării unor drepturi se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals”, a mai spus Monica Dajbog.

Cei care intră în cabina de vot însoțiți riscă de asemenea să fie sancționați. Amenda este cuprinsă între 4500 și 10 mii de lei. Sunt însă și excepții:

Purtătoarea de cuvânt a MAI, Monica Dajbog: „Acest însoțitor nu poate fi însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele Biroului Electoral al Secției de votare, nu poate să voteze singur, are totuși dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el pentru a-l ajuta. Acest însoțitor nu poate fi însă din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților”, a mai spus Monica Dajbog.

45.000 de angajați ai Ministerului de Interne sunt moblizați astăzi pentru ca alegerile să se desfășoare în condiții de siguranță. Jumătate dintre aceștia sunt responsabili cu supravegherea secțiilor de votare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024, TURUL I. Diana Șoșoacă a tăiat numele celorlalți candidați pe buletinul de vot și și-a adăugat propriul nume. Poliția face verificări | AUDIO