Magistrații au dat statul în judecată pentru salarii mai mari și au câștigat. Astfel că și-au majorat baza de calcul a salariilor cu 25%. Mai mult, aceștia cer și restanțe din ultimii 5 ani – de când este promulgată legea salarizării unitare și de care magistrații susțin că nu au beneficiat.
Personalul din justiție, adică procurori, magistrați, grefieri, dar și judecători au obținut în instanță o creștere salarială de 25%. Cu alte cuvinte, unii magistrații au dat statul în judecată, iar procesele au fost judecate de alți magistrați.
Publicația G4Media arată că toți angajații din justiției beneficiază acum de o baza mai mare de calcul a salariilor – de 605 lei, față de 484 lei. La această sumă se raportează toate salariile din magistratură, care vor fi mai mari odată cu această decizie, despre care Parchetul General susține că este un drept de care ar fi trebuit să beneficiezii angajații pe care îi are în sub ordine din 2017.
Tot de atunci cer acum magistrații și restanțe. În cazul unora sumele ajung la câteva mii de euro. Și cei care au ieșit de atunci la pensie au început să facă demersuri pentru recalcularea veniturilor.
Concret, acum, un președinte de Curte de Apel cu 20 de ani vechime poate ajunge la peste 23.000 de lei salariu net. Momentan nu se cunoaște impactul bugetar al unei aseamenea măsuri.
Sursa foto: Shutterstock