reportaj de Elena Tudor
Îi vom cunoaște astăzi pe oamenii de la MagiCamp, ong-ul care organizează tabere pentru copiii bolnavi de cancer, tabere care îi fac să uite – timp de o săptămână – de tratamentele lungi și grele. De-a lungul anilor, au adăugat noi și noi proiecte pe lista lor de activități. Astfel, acum trimit pachete cu alimente și produse de igiena familiilor sărăcite de tratamentele scumpe de care au nevoie copiii și – un proiect de suflet al lor – ajută părinții veniți în București la spitalul Fundeni, acolo unde copiii luptă pentru viața lor.
Multe familii provin din medii sărace, oamenii nu au bani să închirieze un loc unde să stea cât timp copilul e în spital. Cei de la MagiCamp au închiriat un apartament și primesc acolo familiile copiilor.
Numărul celor care au nevoie de un loc unde să pună capul pe-o pernă să se odihnească este – însă – mult mai mare. Așa că, recent, au cumpărat un întreg imobil, cu mai multe apartamente ce va deveni o a două casă pentru familiile greu încercate. Cei de la MagiCAMP au însă nevoie de ajutor să renoveze clădirea.
Florența Ilie sau doamna Polonic, cum îi spun oamenii de la MagiCamp, este polițist de meserie și în timpul liber este voluntar al ong-ului care ajută copiii bolnavi de cancer. Cuvântul “magie” apare deseori în discuția cu ea. El descrie cel mai bine taberele pe care le organizează cei de la MagiCAMP pentru copiii loviți de boală.
În fiecare vară, se adună în tabăra de lângă stațiunea Pucioasa, din județul Dâmbovița. Prin jocuri, dans, teatru sau tiroliană încearcă să îi smulgă pe copii din atmosferă de spital. Pentru o săptămâna uită de branule și își amintesc de copilărie.
Melania Medeleanu a creat împreună cu Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, MagiCAMP. Au început taberele cu o mână de copii și pe măsură ce au trecut anii au descoperit noi nevoi ale familiilor. Una dintre ele – un loc unde să poată stă părinții ai căror copii vin la tratament în București.
După primirea diagnosticului, viața familiei se schimbă brusc, din oameni care aveau un program zilnic, normal, ca fiecare dintre noi, ajung să fie nevoiți să doarmă pe bănci, în curtea spitalului sau într-o gară. Și asta din cauză că în spital poate sta doar un părinte cu copilul, de obicei mama, iar majoritatea celor loviți de necaz nu au bani să închirieze ceva în București. Și așa a apărut MagiHome, care acum înseamnă un apartament cu patru camere, lângă spitalul Fundeni, unde sunt primiți părinții, bunicii dar și copiii bolnavi de cancer, cei care nu trebuie neapărat să stea zilnic în spital. De asemenea, încă două apartamente similare sunt la Cluj și la Viena.
Doamna Polonic administrează apartamentul MagiHOME, din București, ține legătura cu oamenii care vin acolo, cară la spălătorie saci întregi de lenjerie și mai ales vorbește cu ei. A trecut prin pierderea unui copil, viața a tot aruncat-o de colo-colo, iar toate încercările astea au făcut-o omul care este acum.
Pierde copii la care ține mult, copiii curcubeu cum sunt numiți la MagiCAMP, cei care mor din cauza cancerului. Se întâmplă des să o sune părinți care nu mai știu pe ce drum s-o apuce în momentele grele:
Florența mi-a mai spus ceva care m-a șocat, după ce am ascultat-o vorbind despre copiii și părinții atât de încercați, a venit vorba și despre alți oameni, vecinii lor din blocul care găzduiește apartamentul. De multe ori se poartă urât cu oamenii care vin să se odihnească, după zile grele la spital. Vecinii se tem de ei, spun că aduc în blocul lor viruși și boli și le impută că strică liftul.
De curând, oamenii de la MagiCAMP au cumpărat o întreagă clădire cu mai multe apartamente, lângă Spitalul Fundeni. Acolo se va muta MagiHOME, de îndată ce sunt terminate lucrările de renovare .
Vlad Voiculescu, fondator al MagiCAMP, a devenit cunoscut după ce a fost făcută publică povestea “rețelei citostaticelor”, creată tot de el, acum aproape 10 ani. Lucra la Viena și a început să trimită în țara medicamente pentru bolnavii de cancer, tratamente care lipseau din farmaciile noastre.
Le cumpăra dintr-o farmacie vieneză din banii lui, urmând apoi să-și recupereze sumele de la bolnavi. Nu a câștigat nimic din asta, nici prin gând nu i-a trecut că ar putea câștiga bani de pe urma unor oameni în suferință. De multe ori, el aducea medicamentele, în vizitele sale acasă. În toată povestea s-au implicat și alți voluntari, oameni care s-au oferit a fi cărăuși ai medicamentelor. Andreea, cea care acum se ocupă de contabilitatea MagiCamp, a fost unul dintre beneficiarii și apoi voluntarii rețelei citostaticelor.
Ajutorul pentru MagiCAMP este oricând binevenit. Pe lângă tabere și cazarea oferită oamenilor în nevoie, voluntarii au și alte proiecte, cum e MagicBOX: lunar, anumite familii cu venituri reduse primesc o cutie cu produse neperisabile și articole de igienă. Cutia îi ajută să mai tăie din cheltuielile și așa mari atunci când pe tratamente se duc mare parte din bani. Tot acum, voluntarii strâng bani pentru a renova cât mai repede clădirea unde vor fi primiți părinții și copiii. Dacă vreți să le dați o mână de ajutor, găsiți pe siteul lor, magicamp.ro conturile unde puteți face donații.
În plus, tocmai a fost deschisă o linie telefonică de donații, la numarul 8837 puteti trimite un sms cu textul “magic”, pentru a dona câte 2 euro.