Confidenţialitate

Magda Grădinaru: Rusia are nevoie de scutul nuclear pentru a fi apărată ca țară ortodoxă și are nevoie de Biserica Ortodoxă pentru a fi o mare putere nucleară. VIDEO

Magda Grădinaru, jurnalistă Spotmedia, a spus în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, că Ucraina a devenit a reia țară din lume la nivel de potențial nuclear. Jurnalista a spus că Ucraina deținea 2000 de arme nucleare strategice și 2500 de arme nucleare tactice, însă conform memorandumului de la Budapesta, Ucraina a cedat o parte arsenalul nuclear Rusiei, iar o parte l-a distrus. Jurnalista a explicat la Europa FM și care este implicarea Bisericii Ortodoxe Ruse în contextul arsenalului nuclear deținut de regimul de la Kremlin.

Ce fel de arme nucleare are Rusia

„Armele nucleare strategice sunt cele care au fost proiectate în perioada sovietică, cele mai multe. S-au adăugat multe arme nucleare tactice. Aceasta este pedala pe care a apăsat cel mai mult Putin pentru că potențialul nuclear îl ducea din nou în această logică bipolară pe care el o preferă. Era singurul lucru care îl făcea să se poată măsura cu Statele Unite ale Americii. Rusia a pierdut statutul de mare putere economică și geopolitică, în schimb, în ceea ce privește potențialul nuclear Rusia poate miza pe faptul că este o mare putere în oglindă cu SUA”, a mai spus Magda Grădinaru la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Magda Grădinaru: Pentru a fi apărată ca țară ortodoxă, Rusia are nevoie de scutul nuclear și pentru a fi o mare putere nucleară are nevoie de Biserica Ortodoxă

„Această temă nucleară în Rusia a devenit o temă culturală, socială și religioasă. S-a întâmplat asta imediat după destrămarea URSS în momentul în care Biserica Ortodoxă Rusă a profitat de faptul că oamenii aveau nevoie de o nouă poveste de succes în țară și nu aveau. S-a băgat cumva în scenariu Biserica Ortodoxă și s-a lipit de această poveste nucleară”, a explicat Magda Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„S-au folosit de Sfântul Serafim, ale cărui oseminte îl ajutaseră pe Țarul Nicolae al Doilea să aibă un fiu. Deci avea și o poveste în spate. Și care locuise la o mănăstire care în perioada sovietică a fost transformată într-un loc în care se fabricau armele nucleare. Și atunci Biserica Ortodoxă a lipit aceste două povești și am ajuns într-un scenariu în care pentru a fi apărată ca țară ortodoxă Rusia are nevoie de scutul nuclear și pentru a fi o mare putere nucleară are nevoie de Biserica Ortodoxă”, a adăugat Magda Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există biserici în toate institutele nucleare. Există preoți, așa-numiții preoți „nucleari” care merg în locurile în care se fabrică arme nucleare. Există mănăstiri ridicate intenționat pe lângă unități militare”, a mai spus jurnalista.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Patriarhul Kirill al Rusiei, în 1992: „Țările care s-au botezat în apa sfântă de la Kiev trebuie să rămână împreună. Armele nucleare sunt un scut pentru credința din Rusia”

„În 1992, la câteva luni după destrămarea URSS, a fost o mare întâlnire la Kremlin cu militari, cu politicieni unde a participat și Mitropolitul Kirill – acum este Patriarh – și în care el a spus acolo că toate <<țările care s-au botezat în apa sfântă de la Kiev trebuie să rămână împreună. Pentru că o să ajungem în ziua în care tatăl și fiul vor fi în țări diferite și ce facem?>> După care a început să vorbească și despre armele nucleare care sunt un scut pentru credința din Rusia”, a povestit Anca Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Magda Grădinaru: Vladimir Putin nu a anunțat nici victorie, nici înfrângere. Lasă deschisă calea unui conflict înghețat în Ucraina. VIDEO