Confidenţialitate

MAE: Ungaria a anunţat că va susţine candidatura României la OCDE

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat luni că a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de luni, 25 septembrie sau cu prilejul reuniunilor viitoare.

“Demersurile specifice diplomaţiei româneşti din ultima perioadă, îndreptate spre un dialog de substanţă cu statele membre ale organizaţiei şi cu structurile Organizaţiei, au urmărit să facă cunoscute atuurile şi argumentele României de natură să genereze consensul membrilor organizaţiei cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre”, precizează MAE.

Ungaria a anunţat oficial în 8 septembrie că nu susţine aderarea României şi Croaţiei la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Ministerul pentru Afaceri Externe şi Comerţ Exterior de la Budapesta, KKM, a precizat atunci că OCDE a discutat o eventuală extindere, la Paris, iar Ungaria a profitat de ocazie pentru a informa Consiliul că nu susţine nici candidatura României, nici pe cea a Croaţiei.

În cazul României, motivul era închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgul Mureş.

În cazul Croaţiei, motivul era scandalul privind compania petrolieră ungară MOL. Zagrebul a emis un mandat de arestare pe numele directorului general al MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat mită în valoare de 10 milioane de euro fostului premier croat Ivo Sanader, în 2008-2009. În urma acestei mite, MOL a achiziţionat o parte dintre acţiunile companiei croate din domeniul energiei INA.

Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române. România a reiterat, în 2012, intenţia de aderare la organizaţie prin scrisoarea premierului român din acea perioadă, Victor Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria. Pentru a deveni membru OCDE, România trebuie să primească susţinerea tuturor membrilor existenţi deja, inclusiv a Ungariei.