Peste 100 de români vor fi evacuați din Fâșia Gaza, conform unui anunț făcut de Ministerul de Externe de la București. Ei vor fi aduși în țară de la Cairo cu o cursă aeriană specială. Momentan nu se știe câți dintre cei care au primit permisiunea de a pleca din Fâșia Gaza vor trece astăzi granița la Rafah, spune jurnalistul Mircea Barbu aflat în Israel. Corespondentul de război explică la Europa FM că procedurile au fost ceva mai greoaie în cazul altor cetățeni străini. Printre românii cu dublă cetățenie există și un copil neînsoțit.
Mircea Barbu: „Din sursele mele în Fâșia Gaza, din comunitatea de români, știu sigur că există cel puțin un minor neînsoțit care va trebui evacuat”
„Nu știm exact câți dintre aceștia vor putea să treacă în cursul zilei pentru că procedurile vamale, procedurile de verificare a pașapoartelor și a identităților în ultimele zile pentru alți cetățeni americani, canadieni s-au desfășurat destul de greoi, iar unii dintre au fost întorși din drum din diferite motive mai mult sau mai puțin birocratice. Din sursele mele în Fâșia Gaza, din comunitatea de români, știu sigur că există cel puțin un minor neînsoțit care va trebui evacuat, însă nu se știe exact cum va fi evacuat”, a spus Mircea Barbu la Europa FM.
Pe de altă parte, după ce vor ajunge pe aeroportul Otopeni, românii cu dublă cetățenie evacuați nu vor beneficia de ajutor de la statul român, spune Mircea Barbu.
Jurnalistul afirmă că din punct de vedere legal, aceștia nu pot obține statutul de refugiat
„Oamenii care se vor întoarce în următoarele zile pe Otopeni din Fâșia Gaza sunt cetățeni români care au mai mult sau mai puțin legătură cu România. Fie sunt români, românce care au trăit aproape toată viața în Fâșia Gaza alături de soții lor. Se întorc acasă cel mult cu o geantă. Casele lor au fost bombardate. Din punct de vedere legal, odată ce ajung pe aeroportul Otopeni, pot să plece oriunde. Povara acestei cetățenii române când te întorci din zonă de conflict este că nu poți beneficia de un statut de refugiat. Adică nu poți beneficia de alimente de bază, de un ajutor financiar, de ajutor cu chiria pentru primele luni”, a mai spus Mircea Barbu.
În Fâșia Gaza mai sunt în jur de 150 de oameni care au cerut să fie ajutați să vină în țară, adică mai mult de jumătate din totalul de 260 de persoane care au cerut același lucru.
Sursa foto: Shutterstock