În contextul procesului de pregătire a României pentru preluarea și exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2019, Ministerul Afacerilor Externe lansează Programul „InternshipRO2019EU” – componenta Bruxelles.
Pe parcursul derulării programului, 20 de persoane vor avea oportunitatea să se implice în activitățile desfășurate de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE de la Bruxelles (RPRO) în contextul exercitării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Internii vor putea participa la reuniuni, vor sprijini gestionarea unor dosare de interes, vor monitoriza evoluții la nivel european și vor pregăti contactele diplomatice ale oficialilor români.
Între atrebuțiile lor vor mai fi planificarea, organizarea și desfășurarea evenimentelor formale sau informale prilejuite de deținerea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.
Participanții la acest program își vor desfășura activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Bruxelles, și vor beneficia de prevederile Legii nr. 176/2018 privind internshipul, inclusiv de dreptul de a primi o indemnizație de internship. Indemnizaţia lunară pentru internship va fi în valoare de 1670 de euro brut. Ministerul Afacerilor Externe nu va suporta alte cheltuieli implicate de participarea internilor la acest program.
Durata programului va fi de 6 luni de la data semnării contractului de internship. Programul de lucru al internilor va fi de maximum 40 de ore de prezenţă în fiecare săptămână, program flexibil, fără a depăși durata maximă prevăzută de legislația în vigoare. Perioada de activitate va fi considerată vechime în muncă.
Selecția candidaților se va face în 2 etape: după depunerea și selecția dosarelor, aplicanții vor fi invitați la un interviu.
Candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
-să fie absolvenți de studii universitare de licență, preferabil într-unul din următoarele domenii de licență: Drept, Științe administrative, Științe ale comunicării, Relații internaționale și studii europene, Științe politice, Sociologie, Științe militare, informații și ordine publică, Administrarea afacerilor, Economie și afaceri internaționale, Management, Limbi moderne aplicate, Istorie, Studii culturale;
– să cunoască cel puțin unei limbi străine, engleză sau franceză, la nivel avansat.