Confidenţialitate

MAE: Atenționare de călătorie pentru Croația, afectată de incendii forestiere

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Croația că această țară se confruntă cu incendii majore de vegetație în zona coastei Mării Adriatice.

Incendiile se manifestă în apropierea localităților Split, Solin, Kastela, Srinjine, Sitno Gornje, Sitno Donje și Zrnovnica.

De asemenea, sunt incendii izolate în localități din județele Split — Dalmația, Zadar și Sibenik — Knin.

Din cauza incendiilor, au fost rănite zeci de persoane, majoritatea fiind pompieri sau localnici care au sprijinit voluntar la stingerea incendiilor, iar mulți turiști cazați în zona de coastă, dintre localitățile Omis și Split, au fost nevoiți să părăsească unitățile de cazare.

Întrucât incendiile sunt active și situația poate suporta modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români ca înainte de a porni spre Croația să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat — www.hak.hr/en și Agenției Croate de Aviație Civilă — www.ccaa.hr./english/naslovnica_1/.

În Muntenegru, mai multe incendii de vegetaţie au dus la evacuarea a aproximativ 100 de oameni dintr-un camping din peninsula Lustica, din vestul ţării. Situaţia s-a îmbunătăţit totuşi marţi, datorită unei acalmii a vântului, au anunţat autorităţile.

Muntenegrul a lansat luni un apel la asistenţă intenţională pentru a lupta împotriva incendiilor.

În Portugalia, unde în iunie s-a produs cel mai sângeros incendiu din istoria recentă, soldat cu 64 de morţi şi 254 de răniţi, trei incendii majore din nord au dus la mobilizarea a aproape 1.400 de pompieri şi a 12 avioane şi elicoptere.

Unul dintre ele, izbucnit duminică în comuna Alijo, din districtul Vila Real, era marţi controlat în proporţie de 80%, de aproape 600 de pompieri, a anunţat Protecţia Civilă. Cu o zi înainte, focul se intensificase şi ameninţa mai multe locuinţe.

Mai multe sute de pompieri se luptă cu flăcările şi la Mangualde, în apropiere de Viseu, dar şi în regiunea Guarda. În aceste regiuni temperaturile au scăzut marţi la sub 30 de grade Celsius, faţă de 35 de grade în zilele precedente.

Incendiile de proporţii afectează şi întreg teritoriul Italiei, iar pompierii au intervenit luni în 1.030 de cazuri. Una dintre regiunile cele mai grav afectate este Lazio, din jurul Romei. Un alt incendiu a izbucnit luni şi în apropiere de Napoli, în apropiere de un complex rezidenţial, care nu a fost, însă, evacuate.

Un român de 24 de ani a fost arestat luni, în provincia Salerno, în sud-vestul Italiei, pentru incendierea unei păduri din Parcul Naţional Cilento, Alburni e Vallo di Diano.

Numărul incendiilor a crescut şi în sudul Franţei, unde vântul a intensificat flăcările, în special la nord de Nisa şi în Corsica.

Marţi dimineaţă, peste 450 de pompieri se luptau în continuare cu un incendiu violente de pădure, la nord de Nisa. Acesta a distrus peste 100 de hectare, dar nu mai avansează.

Luni, aproximativ 200 de hectare de vegetaţie au fost distruse în apropiere de Bonifacio, în Corsica de Sud. În weekend, 800 de hectare au fost distruse la Aix-en-Provence (sud-est).