Istoricul Mădălin Hodor a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM de joi seară. Istoricul a afirmat că la turul II al alegerilor prezidențiale „se va mobilia toată lumea”, astfel încât societatea românească să evite „mânca care a ieșit din pâclă și „care, deocamdată nu ne-a strâns de gât”. „Frica ne va scoate din nou din zonele noastre de confort și ne va împinge să ne luptăm pentru viețile noastre”, a spus Mădălin Hodor. Acesta a spus că ceea ce l-a dus pe Călin Georgescu în turul II, clasat de pe primul loc, ține mai ales de „vulnerabilitățile interne” ale țării. Călin Georgescu a avut o campanie de marketing, iar nu una politică, mai susține istoricul la Europa FM, iar în tot acest context, „el este acea figură care este plimbată de colo-colo și pusă pe un scaun să dea din gură. Atât. Este o hologramă. Este un AI”, a adăugat Mădălin Hodor.
Mădălin Hodor: „Frica ne va scoate din nou din zonele noastre de confort și ne va împinge să ne luptăm pentru viețile noastre”
Ioana Ene Dogioiu: Ce ni s-a întâmplat acum, de fapt?
Mădălin Hodor: „Acum, multora dintre cei care își pun întebarea asta cred că li s-a întâmplat un șoc. Cred că pur și simplu ne-a lovit asteroidul. Meteoritul care a lovit dinozaurii. Asta s-a întâmplat. Sau o altă imagin la care m-am gândit și o găsesc la fel de plastică pentru a explica ce s-a întâmplat a fost un cutremur de 6,5 Richter. Deocamdată. Eu zic că următorul o să fie 8,2 pe scara Richter. Pentru că ce s-a întâmplat acum, din punctul meu de vedere, este doar începutul. Este mâna care a ieșit din pâclă, care, deocamdată nu ne-a strâns de gât, pentru că, cel puțin din ce văd eu încercăm diverse variante de a o evita. Eu sunt optimist că acum o s-o evităm. Pentru că se va mobilia toată lumea. Frica ne va scoate din nou din zonele noastre de confort și ne va împinge să ne luptăm pentru viețile noastre. Dar după ce se va întâmpla chestia asta, cred că din nou ne vom relaxa și ne va aștepta un nou cutremur”.
Ioana Ene Dogioiu: Următorul meteorit. Cel mai mare.
Mădălin Hodor: „Va fi cu adevărat mai mare. De ce cred eu că lucrurile acestea se vor întâmpla? Pentru că nu văd că s-a înțeles exact. Sau nici măcar nu își pune cineva problema ce s-a întâmplat de fapt”.
Mădălin Hodor: „Propaganda rusă, influența serviciilor rusești există, dar vulnerabilitățile interne sunt cele care au permis acestei operațiuni să se desfășoare”
Ioana Ene Dogioiu: Asta întreb.
Mădălin Hodor: „Sărim pe niște explicații destul de facile. Rușii, propaganda. nu spun că nu sunt reale, pentru că e evident că sunt. Propaganda rusă, influența serviciilor rusești există, dar vulnerabilitățile interne sunt cele care au permis acestei operațiuni să se desfășoare”.
Mădălin Hodor: „Noi ne îmbolnăvim nu pentru că vine boala din exterior și pătrunde în organism, ci pentru că avem un sistem imunitar slab”
Ioana Ene Dogioiu: S-a lucrat cu materialul clientului, îmi spui.
Mădălin Hodor: „Noi ne îmbolnăvim nu pentru că vine boala din exterior și pătrunde în organism, ci pentru că avem un sistem imunitar slab. Rușii n-au intrat în cabina de vot în număr de 2.200.000 și au pus ștampila. E adevărat, au folosit mijloacele lor clasifice de manipulare, dar nu ei au fost cei care au pus candidatul ăsta cu mâna. Noi l-am pus. Și cei care l-au votat sunt tot parte din noi”.
Mădălin Hodor: „Având în vedere ce s-a întâmplat, mulți preferă să eticheteze comod”
Ioana Ene Dogioiu: Noi ca societate.
Mădălin Hodor: „Noi ca societate. Că nu sunt niște marțieni care au venit de pe Marte și au votat. Sunt prietenii noștri, sunt rudele noastre, sunt din familia noastră”.
Ioana Ene Dogioiu: Și foarte eterogeni social, ca nivel de educație, ca nivel material, ca zonă de proveniență. E foarte eterogen acest eșantion al votanților acestui personaj.
Mădălin Hodor: „Da, sunt oameni de vârste diferite, cu un status social diferit. Având în vedere ce s-a întâmplat mulți preferă să eticheteze comod. Sunt inculți, sunt proști, sunt needucați, habar n-au. Pentru că ne este comod să spunem asta. Și înțeleg de ce se spune asta, pentru că și din partea cealaltă, a noastră este foarte multă furie, este frustrare. Și noi suntem la fel, de fapt, acum, ca ei. Pentru că ne-au surprins, ne-au scos din zona de confort și nu ne place asta”.
Mădălin Hodor: „Nu îl votează pentru lucrurile pe care le spune. Ci îl votează pentru că pur și simplu este altceva”
Ioana Ene Dogioiu: Ce îi unește? Fiind atât de eterogeni, totuși, ce îi unește în acest vot pentru un personaj care rostește niște bazaconii absolut incredibile pentru un om cu educație cât de cât?
Mădălin Hodor: „Mă gândesc că nici nu-i interesează de fapt. Omul ăsta poate să vină și să spună absolut orice bazaconie vrea el. Nu îl votează pentru lucrurile pe care le spune. Ci îl votează pentru că pur și simplu este altceva. Sunt uniți de ura împotriva sistemului cu S mare. Ani de zile au fost învățați, percep tot establishmentul instituțional din România, cu clasa politică moț în vârf, care este cea mai decredibilizată în toate sondajele de opinie ca fiind sistemul ăsta și lor nu le plac ăștia. Au votat o figură nouă, pur și simplu pentru că nu e de acolo. Am fi votat un influncer sau un om de la colțul străzii. Un influencer care are trei milioane de urmăritori putea să devină președintele României la turul ăsta de alegeri. Pentru că nu este de acolo”.
Mădălin Hodor: Campania lui este o campanie de marketing clasică / S-a vândut un aspirator sau o trusă de machiaj
Ioana Ene Dogioiu: Segmentarea a fost foarte profesionist făcută. Pentru că în discursul domnului Georgescu întâlnești de toate pentru toți. Găsești și pentru anti globaliști, și pentru conspiraționiști, și pentru conservatori, și pentru ortodocși, și pentru ne-protestanți, toate categoriile, toate fobiile, toate obsesiile, toată mitologia este prinsă, după părerea mea, foarte profesionist în abordările acestea.
Mădălin Hodor: „După părerea mea, campania aceasta făcut de domnul Georgescu nu este o campanie politică. Nu are nicio legătură cu politica. Întâmplător el candidează la președinția României într-o lume politică. Dar campania lui este o campanie de marketing clasică. Cei care îl susțin ar vota un aspirator. S-a vândut un aspirator sau o trusă de machiaj. Cei care au făcut campania asta au gândit în termeni de marketing, nu în termeni politici”.
Mădălin Hodor: Nu Georgescu este autorul acestei campanii. El este acea figură care este plimbată de colo-colo și pusă pe un scaun să dea din gură. Atât. Este o hologramă. Este un AI
Ioana Ene Dogioiu: Cine? Că asta e întrebarea.
Mădălin Hodor: „Asta nu pot să vă răspund, pentru că nu știu cine este cu adevărat în spatele acestui personaj. Ce pot să vă spun că nu el este autorul acestei campanii. El este acea figură care este plimbată de colo-colo și pusă pe un scaun să dea din gură. Atât. Este o hologramă. Este un AI (inteligență artificială – n.red.) acest om”.
Ioana Ene Dogioiu: Ceea ce exploatează nu numai candidatul Călin Georgescu, ci și toată zona asta extremistă este o mitologie legionară parfumată, romanțată, în care erau niște patrioți, folosi adesea, ziceau vorbe adânci, iubeau țara. Cât e adevărat?
Mădălin Hodor: „Nimic”.
Mădălin Hodor: Legionarii voiau să ajungă la putere prin asalt asupra instituțiilor și asalt asupra societății și de acolo, de la putere, mesianic, să ducă România pe direcția pe care doreau ei să meargă
Ioana Ene Dogioiu: Cine au fost, de fapt, legionarii? Hai să spunem din nou cine au fost legionarii.
Mădălin Hodor: „Legionarii au fost, pe scurt, niște gangsteri politici, niște mafioți politici care, pe trendul antisemit al epocii… naziștii români, ce făceau nemții în Germania – Hitler, Mussolini mai puțin, dar Hitler era mai radical – genul ăsta de fasciști români, care promovau antisemitismul, adică urau evreii. Niște criminali care doreau să ajungă la putere prin mijloace violente. Explicit, nu erau de acord cu sistemul democratic. Ei voiau să ajungă la putere prin asalt asupra instituțiilor și asalt asupra societății și de acolo, de la putere, mesianic, să ducă România pe direcția pe care doreau ei să meargă”.
Mădălin Hodor: Parchetele, procurorii, ani de zile au râs de plângeri repetate adresate lor pe chetiunile legate de manifestări legionare, extremiste, de amenințări fizice, verbale
Ioana Ene Dogioiu: Nu consider că suntem și în fața unui eșec instituțional generalizat, care la rândul lor nu au înțeles că lumea s-a schimat? Și aici includ SIE, SRI, Parchet, Poliție, CSAT. Tot.
Mădălin Hodor: „E un eșec general al statului, dar care este un eșec mai degrabă al instituțiilor civile, nu al instituțiilor de intelligence. Ceea ce știu este că instituțiile civile, cele care sunt implicate în educație, parchetele, procurorii care ani de zile au râs de plângeri repetate adresate lor pe chetiunile legate de manifestări legionare, extremiste, de amenințări fizice, verbale. E un eșec al sistemului politic și aici au dreptate alegătorii lui Georgescu. Este un eșec și ei s-au săturat de chestia asta și pur și simplu au zis <<nu ne mai intereresează, vrem să dispară toți>>, pentru că nu ne reprezintă, nu-s în stare”.
Ioana Ene Dogioiu: Da, numai că nu dai foc la casă ca să scoți câinele de sub pat sau atunci când te doare măseaua, sigur să îți tai o mână nu este tratamentul corect.
Sursa foto: Shutterstock