Candidatul la preşedinţia Franţei Emmanuel Macron a spus că dacă va fi ales va cere Uniunii Europene să crească taxele anti-dumping, în cadrul unei iniţiative de a atenua impactul globalizării, transmite Reuters.
Macron, de orientare de centru, a spus că prioritatea sa în discuţiile cu statele membre ale UE va fi corectarea defectelor globalizării.
El se va confrunta în turul al doilea al alegerilor cu eurosceptica Marine Le Pen, o opozantă a globalizării.
”Este un sentiment de mânie, o neînţelegere a funcţionării lucrurilor, a unei Europe care nu mai protejează şi o globalizare cu prea mulţi perdanţi”, a afirmat Macron la postul BFM TV.
Macron a spus că armonizarea taxelor companiilor în UE, revizuirea reglementărilor referitoare la piaţa muncii şi creşterea taxelor anti-dumping se numără între problemele pe care le-ar propune la primul său summit cu liderii europeni.
Candidatul prezidenţial, care a vrut majorarea taxelor vamale pentru importurile de oţel, pe vremea când era ministru al Economiei, a spus că vrea să protejeze locurile de muncă şi companiile din Franţa cu ajutorul reglementărilor mai stricte anti-dumping.
El a arătat că taxele de 100%-200% pentru importurile de produse comercializate sub costurile lor de producţie sunt insuficiente. În trecut, China şi India au vândut în pierdere surplusul lor de oţel în Europa.
Macron a dat ca exemplu legislaţia din Statele Unite, afirmând că vrea ca cel puţin 50% din licitaţiile publice din Europa să fie rezervate companiilor de pe continent.
”Europa nu ar trebui să fie deschisă tuturor vânturilor, în timp ce alte ţări decid să îşi protejeze industriile”, a spus acesta.
Macron a mai spus că vrea revizuirea unei legi referitoare la lucrătorii care muncesc în baza unor contracte în afara ţării lor de origine, deseori în transporturi şi construcţii.
”Oamenii într-o ţară trebuie să primească acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă. Nu mai putem avea un sistem în care un muncitor francez este plătit cu 100, iar unul din Polonia cu 40”, a arătat el.
Uniunea Europeană a propus deja anul trecut ca muncitorii dintr-o ţară UE trimişi să lucreze în alt stat membru să aibă dreptul legal la un salariu egal cu cel al lucrătorilor de acolo, nu doar la salariul minim.