Femeile care au trei sau mai mulți copii s-ar putea pensiona cu șase ani mai devreme. Este o prevedere din proiectul noii Legi a Pensiilor, la care lucrează acum Ministerul Muncii. Actul normativ ar putea fi adoptat de Parlament până la finele anului, a declarat ministrul Olguța Vasilescu la postul de televiziune Antena 3.
Este o măsură pripită care nu ajută mamele pe termen lung, afirmă Ana Măiță, președinta Asociației „Mame pentru mame”.
Construcția de noi creșe și grădinițe, decontarea de către stat a salariului plătit unei bone sunt câteva măsuri care ar ajuta, în mod real, mamele și le-ar încuraja să aibă mai mulți copii, spune Ana Măiță.
Ana Măiță spune că în România este foarte greu să crești mai mult de doi copii: costurile sunt foarte mari. În plus, aceasta precizează ca în multe cazuri, în familiile cu trei sau mai multi copii, mamele aleg să stea acasă cu copiii, pentru că taxele plătite la grădinițe sau salariile unor bone sunt prea mari. Așa că mamele aleg să renunțe la serviciu și să aibă grijă de cei mici. Ana Măiță propune, în schimb, o altă măsură: facilități fiscale pentru famiiile cu mai mult de trei copii.
Masurile din noua Lege a Pensiilor vor fi discutate în ţară, in special cu organizaţiile de pensionari, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
Ea a precizat ca a primit multe intrebari de la doamne care voiau sa stie de cand se aplica noua regula potrivit careia femeile care au trei sau mai mulți copii s-ar putea pensiona cu șase ani mai repede.
Oficialul spune ca sunt femei care au acum doi copii si se gandesc sa mai faca unul tocmai pentru a beneficia de aceasta prevedere.
Olguta Vasilescu a mai declarat ca au fost finalizate mai multe variante ale noii Legi a pensiilor, care vor fi prezentate coaliţiei de guvernare pentru a fi aleasă cea finală, care va fi apoi prezentată public şi trimisă Parlamentului.
Ea estimeaza ca ar putea fi adoptată în luna decembrie, dacă nu va fi întoarsă de către preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebată dacă legea ar putea să se aplice din 2018, Vasilescu a spus că recalcularea va dura probabil până la mijlocul anului 2018, iar intrarea în vigoare va avea loc după acel moment.