Potrivit ministrului Apărării, anul acesta sunt disponibile 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari în 24 de judeţe şi în Bucureşti.
Recrutarea pentru posturile de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri rezervişti voluntari se va face într-o etapă ulterioară.
Legea rezervistului voluntar este în vigoare de la 1 ianuarie şi are ca obiectiv asigurarea de personal cu pregătire militară adecvată, în contextul în care, de mai mulţi ani, serviciul militar nu mai este obligatoriu.
Procesul de recrutare are loc mâine la centrele militare judeţene, unde candidaţii vor trebui să prezinte – în original și copie – actul de identitate, certificatul de cazier judiciar eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii, acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, permisul de conducere şi livretul militar dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervişti.
Raporturile de serviciu dintre rezerviştii voluntari şi Ministerul Apărării se stabilesc pe bază de contract.
Primul contract va fi pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe cel mult trei ani.
Ministrul Adrian Ţuţuianu a precizat că rezerviştii voluntari vor fi renumeraţi cu solda corespunzătoare gradului şi funcţiei deţinute atunci când sunt convocaţi la instruire sau misiuni iar atunci cînd nu sunt convocaţi la asemenea activităţi vor primi un procent de 10% din aceste venituri.
MApN subliniază că soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari recrutaţi reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care fac parte din rândul personalului militar în activitate.