Confidenţialitate

Luni începe Bienala Națională de Arhitectură

Uniunea Arhitecților din România anunță deschiderea manifestărilor înscrise în calendarul Bienalei Naționale de Arhitectură, ediția a XIII-a, 2018, în data de 1 octombrie, ora 18, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

Tema din acest an a Bienalei Naționale de Arhitectură este „100 de ani de arhitectură în România” și este dedicată, ca toate evenimentele de anvergură din acest an, Centenarului Marii Uniri.

Actuala ediție a Bienalei Naționale de Arhitectură a înregistrat o creștere semnificativă a numărului proiectelor înscrise în competiție (aproape 600), dar și al secțiunilor sale, acoperind astfel o arie mai largă de domenii și inițiative din domeniu. Cele 11 secțiuni (Arhitectura rezidențială, Arhitectura construcțiilor publice, Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităților, Design Interior, Spațiul public intruziv, Rural, Arhitectura verde și energii alternative, Publicații de arhitectură, Fotografia de arhitectură, Evenimentul de arhitectură și strada ca scenă, Diplome – arhitecți în devenire) sunt organizate în 7 orașe în care arhitectura a avut realizări de marcă în ultimii doi ani: București, Brăila, Cluj, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș.

Pe tot parcursul lunii octombrie, orașele bienalei vor găzdui nu numai expozițiile secțiunilor și galele de premiere, ci și o mulțime de evenimente conexe, despre care arh. Ileana Tureanu, președintele UAR, afirma că „vor permite implicarea în manifestările organizate nu numai profesioniști, ci și categorii mai largi de public, interesate de conferințe, gale, proiecții de filme, expoziții în spații publice cu mare audiență (teatre naționale, piețe centrale, etc.) și vor eficientiza dialogul dintre generațiile de arhitecți, de la tineri absolvenți, la nume de răsunet în arhitectura românească.

În același timp, profesioniștii, dar și publicul interesat, se vor putea întâlni cu o serie de personalități a căror activitate din domeniul arhitecturii este recunoscută și apreciată la nivel național și internațional. Din lista acestor invitați de marcă fac parte Werner Desimplaere, autor al amplului proiect de restaurare al orașului Bruges și al unor proiecte de restaurare a unor monumente din Transilvania, Vladimir Macura (Serbia), Alexandre Negoesco, Vladimir Arsene, Ștefan Mănciulescu, Oana Belea Jackson și mulți alții.