Confidenţialitate

Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, la Europa FM, despre războiul din Ucraina: „Războiul acesta nu este numai unul militar, pe teren, ci și unul cu informații false, dezinformare” | LIVE TEXT | VIDEO

Ministrul de Externe al României – Luminița Odobescu – este invitata Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei”. 

Ministrul de Externe din România – Luminița Odobescu – despre războiul din Ucraina

  • „Situația din Ucraina este una preocupantă. Vedem cu toții o agresivitate sporită în ultima perioadă a Rusiei, nu numai militar, dar și prin tactici hibride. În teren, în ultima perioadă, vedem atacuri sporite cu atacuri de mare precizie menite să distrugă infrastructura civilă și mai ales cea energetică lăsând în beznă Ucraina. Este încă o dovadă a iresponsabilității și a modului în care Rusia continuă acest război. Un război care din păcate durează și va dura”.
  • „Când am aderat la NATO și la UE am știut că avem nevoie de o umbrelă de securitate și vedem în aceste zile cât de importantă este”.
  • „Noi atunci când ne-am pregătit să aderăm la NATO și UE obiectivul nostru a fost de a fi parte din comunitatea de valori transatlantice. Deși am avut semnale – 2008 cu Georgia și 2014 cu Crimeea. Cred că semnalele au fost foarte clare”. 
  • „Poate la început, mai mulți analiști au spus că într-adevăr Rusia – având în vedere industria sa de apărare și faptul că era pregătită militar – ar fi reușit să acapereze mai mult teren în Ucraina. Ceea ce au subestimat a fost eroismul ucrainenilor. Luptă cu îndârjire să-și apere patria. În Marea Neagră au reușit cu capabilități limitate să împingă flota Rusiei departe. Rezisă în continuare în ciuda atacurilor”.
  • „Ne confruntăm și cu o campanie hibridă. Războiul acesta nu este numai unul militar pe teren, ci și unul cu informații false, dezinformare. E o realitate care este la frontiera noastră. Pe continentul european care nu s-a mai confruntat recent cu un război de o asemenea anvergură. E foarte important să ne uităm întotdeauna la istorie. Cred că România a înțeles acest lucru din prima zi pentru că am văzut solidaritatea românilor față de ucraineni”. 
  • „Peste 6 milioane de refugiați ucraineni au trecut granița cu România. O parte s-au întors, o parte și-au continuat călătoria, dar noi vom continua să-i sprijinim”. 
  • „Pregătirea militarilor ucraineni pe teritoriul României, sprijinul în asigurarea tranzitului de cererale – sprijin destinat și partenerilor statelor mai puțin dezvoltare care au nevoie de aceste cereale. Inclusiv în procesul de aderare la UE. românia susține în continuare aderarea Ucrainei la NATO”. 
  • „Sprijinul nostru pentru Ucraina este multidimensional, pe toate palierele și vom continua”.

Scenariul în care alegerile din SUA ar fi câștigate de Donald Trump

  • „Într-un context global extrem de complicat, dacă ne uităm la multiplele crize, cred că Europa are în continuare nevoie de SUA și SUA au nevoie în continuare de Europa”. 
  • „Sunt convinsă că această relație transatlantică va rămâne una esențială pentru ambele părți”.
  • „Întotdeauna SUA și Europa au mers împreună”. 
  • „Partenerii au nevoie să stea împreună pentru a face față acestor provocări”. 
  • „Când a început acest război nu eram neapărat pregătiți cu modalitatea de sprijin constant a Ucrainei”.
  • „Am avut o industrie europeană de apărare care s-a modernizat pentru răspunde unor nevoi punctuale, dar nu pentru război și nu pentru a sprijini și pentru a răspunde unei cereri ridicate – vorbesc despre capacitatea europeană. Au fost luate măsuri. CE a venit cu foarte multe inițiative. Suntem acolo, sunt deja încheiate diverse contracte pentru investiții în armanent, dar rezultatele durează”.

Pericolul nuclear

  • „Este într-adevăr un pericol. Ceea ce este asigurator pentru noi este prezența experților de la Agenție pe teren. Dar riscul este prezent – Centrala Nucleară de la Zaporojie”.
  • „Retorica Rusiei în ultima perioadă s-a schimbat. Rusia a devenit mult mai agresivă la adresa Occidentului și utilizează diverse arme, ca să spun așa, și diverse argumente. Riscul este acolo. Pentru noi este foarte important că este monitorizată și există experți pe teren”.

Cum funcționează unitatea blocului comunitar în cazul României? Ce se întâmplă cu accesul total al României la Schengen?

  • „Mai ales ca un diplomat care a gestionat acest dosar în ultimii ani, am fost la rândul meu frustrată și supărată că nu am reușit să ajungem la o aderare completă. Pe de altă parte, este un pas important pentru că avem milioane de cetățeni români care călătoresc”. 
  • „Acest proces este unul ireversibil. Următorul pas va fi aderarea completă și cu frontierele terestre. Este un obiectiv la care lucrăm sub coordonarea domnului președinte, domnului prim-ministru. Continuăm dialogul cu Austria și avem sprijinul CE și sprijinul celorlalți parteneri. Eu de felul meu nu dau date, dar lucrez pentru aceste date. Obiectivul nostru este să realizăm această aderare completă în acest an, dar nu aș putea să vă spun un termen”.
  • „Înțeleg preocuparea dumneavoastră, care este a tuturor românilor, inclusiv și eu am trecut cu mașina din Bulgaria în Grecia și tot așa la cozi. Încercăm să găsim soluții”.

Alegerile europarlamentare 

„Alegerile europene sunt un test pentru UE și statele membre. Creșterea curentelor extremiste și populiste sunt preocupante pentru noi – riscă să submineze proiectul european. E foarte important înc ampania electorală să explicăm avantajele de a fi membru al UE. De multe ori în diverse situații e mai simplu să dăm vina pe Bruxelles decât să vedem avantajele. Ne confruntăm și cu o campanie de știri false, de decredibilizare a Bruxelles-ului”. 

„Recunosc că de multe ori când discutăm despre ce se întțmplă la Bruxelles folosim termeni complicați, dar întotdeauna deciziile sunt în interesul cetățenilor. Ne gândim la ce este în interesul nostru al României”. 

„Vedem fondurile europene, rezultatele în exemple concrete”. 

Pericolul absenteismului la vot

  • „Este un test important pentru UE. Să nu uităm că pe lângă alegeri ne pregătim pentru următorul ciclu instituțional”. 
  • „Cuvântul cheie la momentul actual este SECURITATE în toate formele”.
  • „Suntem extrem de responsabili în a gestiona acest proces de vot în străinătate”.
  • „Suntem în grafic cu pregătirile”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Klaus Iohannis, despre motivele intrării în competiția pentru șefia NATO: „Țările din Flancul Estic al NATO, în prima linie în fața posturii agresive a Rusiei” / „Este o aspirație legitimă” | VIDEO