Confidenţialitate

LUMEA SUB OCHII TĂI. Cum a transformat lumea pandemia de COVID-19 | AUDIO | GALERIE FOTO

Am vrea să le ștergem cu buretele. Dar odată cu criza, durerea și boala omenirea a trecut printr-o transformare care a revoluționat medicina și felul în care lucrăm. Anii de pandemie de COVID au trecut, acum ne putem uita cu speranță spre viitor: Cercetarea în domeniul ARNm nu s-a limitat doar la COVID-19. S-au făcut studii pentru dezvoltarea de vaccinuri ARNm pentru gripă, Zika și rabie. Această tehnologie are potențialul de a revoluționa tratamentul altor boli virale și chiar de a combate cancerul sau alergiile.

Ce sunt vaccinurile ARNm și ce presupune tehnologia ARNm?

ARNm vine de la molecula de acid ribo-nucleic mesager care furnizează celulelor „instrucțiuni” pentru producerea de proteine. În cazul serurilor anti- COVID-19, acestea folosesc această tehnologie pentru a informa organismul despre virusul SARS-CoV-2, permițând producerea proteinei Spike a virusului.

Cercetările în acest domeniu datează cu două decenii înainte de pandemie și vizau inițial afecțiuni oncologice. Ele au fost reorientate spre domeniul imunologiei odată cu criza sanitară mondială.

Anul trecut, doi cercetători au câștigat premiul Nobel pentru medicină pentru munca la tehnologia ARN mesager (ARNm) care a deschis calea pentru vaccinurile inovatoare împotriva maladiei Covid-19.

Cu această tehnologie, boli precum scleroza multiplă (SM) ar putea fi tratate în viitor cu vaccinuri ARNm prin modularea sistemului imunitar. Se fac cercetări privind felul în care terapiile ARNm ar putea ajuta în cazul tulburărilor metabolice rare cauzate de gene defecte.

Dincolo de cercetările din laboratoare, pandemia a schimbat felul în care avem acces la îngrijirea medicală. Telemedicina, de exemplu, a devenit o opțiune. La fel și telemunca

Lucrul de acasă sau de oriunde a avut un efect profund asupra pieței muncii. Avantajele au venit la pachet cu provocări. Costuri mai mici, flexibilitate și în multe cazuri productivitate crescută – sunt efectele pozitive ale acestei schimbări care a dat însă bătăi de cap departamentelor de IT, dar și de gestiune a echipelor.

Companiile trebuie să fie mai atente la securitatea datelor, deoarece lucrul de la distanță poate crește riscul de atacuri cibernetice.

Schimbările din piața muncii au dus și la modificări legislative care au reglementat telemunca.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. România, parte din UE de 17 ani. Profesorul Cristian Păun: „Nu am făcut eforturi substanțiale evidente pentru a fi acolo cu tot ceea ce trebuie să fim” | AUDIO | GALERIE FOTO