Confidenţialitate

LUMEA SUB OCHII TĂI. Integrarea României în UE le-a oferit românilor posibilitatea de a lucra din orice țară a blocului comunitar | AUDIO | GALERIE FOTO

În calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, românii pot călători, pot lucra sau emigra în orice altă țară din Uniune. Ultimele restricții împotriva muncitorilor români au fost ridicate însă abia în 2014. Dacă greutățile tranziției au transformat milioane de români în migranți economici, acum, într-o acută nevoie de forță de muncă, țara noastră a devenit destinație pentru muncitori veniți din Bangladesh, Nepal sau Sri Lanka în căutarea unui trai mai bun.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odata cu integrarea în Uniunea Europeană, pentru mulți români munca în străinătate a fost șansa de a scăpa de sărăcie. Au plecat asistente, șoferi, meseriași, oameni calificați, de cele mai multe ori cu gândul să strângă niște bani și apoi să se întoarcă în țară.

Însă cu fiecare an petrecut în străinătate, pentru mulți repatrierea a devenit mai puțin probabilă. În timpul crizei din 2008-2010, ritmul migrației a încetinit pentru ca ulterior să crească procentul de lucrători cu calificări înalte, în special din domeniul medical, care au plecat din țară.

În 2020, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară aproximativ 7,5 miliarde de dolari. Cu 5,7 milioane de români locuind în strainatate, dintre care un milion în Spania (potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe), în 2022 ocupam locul 17 între țările de origine ale migrației la nivel mondial, conform Raportului Organizația Internaționale pentru Migrație.

Pe de altă parte, în anii din urmă, România se confruntă cu un deficit de muncitori, așa că soluția a fost aducerea de forță de muncă din Asia. Pentru acest an, Guvernul a aprobat venirea a 100.000 de lucrători străini, un nivel similar cu cel din 2023 și în creștere față de anii anteriori.

Și, pentru prima dată în istorie, imigranții veniți la muncă în țara noastră au reprezentat principala cauză a creșterii populației României, potrivit Institutului Național de Statistică (INS)

În 2022, numărul imigranţilor a fost mai mare decât cel al românilor care au părăsit țara cu aproximativ 85.000 de persoane. Dacă în urmă cu un deceniu migranții erau din Moldova, Turcia, China, Tunisia sau Serbia, acum Sri Lanka, Nepal, Bangladesh și India sunt doar câteva dintre țările din care vin străinii la noi, să muncească în construcții, curierat, patiserii sau HoReCa.

Chiar dacă aici câștigă mult mai bine decât în țările lor de origine, mulți migranți încearcă să ajungă în Europa Occidentală. Frecvent, Poliția de Frontieră depisteaza străini din diferite țări care încearca să treacă ilegal granița, cu orice risc.

„Polițiștii de frontieră au descoperit în cutiile transportate 12 cetățeni străini din Sri Lanka intrați legal în România”, spune un polițist de frontieră.

„Au fost descoperiți ascunși în compartimentul pentru marfă în total 59 de cetățeni străini”, explică autoritățile.

„14 adulți, 7 minori și 2 femei cetățeni turci intenționau să treacă ilegal frontiera ăn Ungaria cu scopul de a ajunge în state din vestul Europei”, spune un alt polițist de frontieră.

Problema migranților ilegali non UE a fost, de altfel, cea care a împiedicat acceptarea deplină a României în acordul Schengen, cu toate că, potrivit Frontex, cei mei multi migranți nu folosesc ruta românească pentru a intra pe teritoriul european, ci alte țări, care fie sunt membre ale Acordului Schengen, fie nu sunt nici măcar membre UE.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. România, membră NATO de 20 de ani. Ministrul Apărării: „România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate alături de partenerii săi strategici” | AUDIO | GALERIE FOTO