În anul 2000 când se auzeau primele știri la Europa FM, motorul de căutare Google – pornit dintr-un garaj – împlinea 2 ani. Fiecare cu garajul lui: peste ani – garajul Europa FM avea să adune zeci de mii de ore de concerte. Netul prindea viteză: în România, internetul în bandă largă devine disponibil din 2000, dar prima rețea de internet în școli și universități a apărut încă din 1993.
Radio Europa FM, în urmă cu 24 de ani, în sunet de fax
În redacția radioului se auzea acum 24 de ani mai des sunetul de fax decât cel al telefoanelor mobile. Nu era încă era smartphone-urilor, iar convorbirile mobile erau încă scumpe. Pentru cei care nu vă amintiți sau cei care nu ați prins acele vremuri – exista sistemul primelor secunde netaxabile. De aici și moda „Ți-am dat un bip”, devenit și vers în hitul care făcea valuri în discoteci în 2003.
În același an, studentul și programatorul de computere de la Harvard Mark Zuckerberg a proiectat și a dezvoltat un site numit Facemash. Ați ghicit erau – începuturile Facebook care la origine a fost o rețea socială cu circuit închis pentru studenții universității americane.
Începea istoria rețelelor sociale care au schimbat felul în care interacționăm, facem cumpărături și ne informăm.
2005: Apare Youtube și primul clip încărcat pe platformă
În 2005, apărea Youtube-ul. Primul videoclip încărcat pe platformă a fost intitulat „Me at the Zoo”
Un moment de cotitură a fost anul 2007. Lansarea primului iPhone – primul telefon cu ecran touch. Lumea ajungea la degetele noastre.
Pentru România – 2007 a însemnat intrarea în Uniunea Europeană, iar subiectul era acoperit pe larg de știrile Europa FM. În redacție, faxurile erau deja înlocuite de calculatoare.
2009: Radio Europa FM își prezenta echipa într-o postare pe Facebook
În 2009, Europa FM își prezenta echipa într-o primă postare pe Facebook. Comunitatea online a Europa FM avea să crească de la an la an cu sute de mii de fani și urmăritori.
2010: Social Media înseamnă din acest an și Instagram
În 2010 apărea Instagram și începea moda fotografiilor cu încadratură pătrată. Peste 7 ani trendurile aveau să fie schimbate de TikTok, care avea să mute focusul de pe fotografiile distribuite în online pe video-uri. Filmarea pe verticală cu telefonul mobil devine un standard în fața dimensiunilor clasice ale media tradiționale.
2022: ChatGPT apare în viața noastră
Fast forward anul 2022 – apare ChatGPT. Inteligența artificială nu mai este de ceva ani o noutate, dar noul instrument aduce în telefoane și pe laptopuri un instrument care folosește inteligență artificială generativă.
ChatGPT este un model de limbaj dezvoltat de OpenAI care este capabil să poarte conversații, să răspundă la întrebări și chiar să creeze conținut original.
Noua tehnologie vine cu noi provocări și riscuri de dezinformare. Așa că cel mai bun filtru tech rămâne gândirea noastră critică.
În 24 de ani de la lansarea radioului s-au schimbat multe în lumea tech, însă un lucru a rămas la fel: Europa FM pe aceeași frecvență cu tine!
Sursa colaj foto: Shutterstock