În ultimii 24 de ani, sportivii români ne-au ținut cu sufletul la gură în fața televizoarelor în timpul unor importante competiții internaționale. Au urcat pe podium și s-au întors acasă cu medalii. Au atins performanțe care, după mai bine de două decenii, nu au fost uitate. Canotaj, gimnastică sau înot – sunt doar câteva dintre disciplinele în care sportivii români s-au remarcat. Laura Dori a făcut o retrospectivă a celor mai importante performanțe.
Jocurile Olimpice de la Sidney, 2000
Începem cu Jocurile Olimpice de la Sidney din anul 2000, acolo unde România a obținut 26 de medalii. Simona Amânar și Marius Urzică au cucerit aurul la gimnastică.
Gabriela Szabo a urcat pe podium pe primul loc la atletism. Elisabeta Lipă s-a aflat în componența lotului de 8+1 care a câștigat medalia de aur la Sidney, iar Mihai Covaliu a obținut și el o medalie de aur la sabie individual.
Jocurile Olimpice de la Atena, 2004
În 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena, 19 medalii au cucerit sportivii români. Aici s-au făcut remarcați gimnaștii Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu.
Performață notabilă și la înot – Camelia Potec a luat medalia de aur în proba de 200 metri liber. Și echipa de la canotaj a reușit pentru a doua oară consecutiv să ia aurul olimpic în proba de 8+1.
Jocurile Olimpice de la Beijing, 2008
4 ani mai târziu, Beijing a fost gazda Jocurilor Olimpice. De data aceasta doar 9 medalii pentru țara noastră. Sandra Izbașa a cucerit aurul la sol, echipa de canotaj dublu rame formată din Georgeta Andrunache și Viorica Susanu și Alina Dumitru la judo.
O altă performanță notabilă este cea a sportivei Ana Maria Brânză – argintul la proba de spadă individual.
România la Jocurile Olimpice de la Londra, 2012
Șapte medalii la Londra în 2012 – gimnastele Sandra Izbașa și Cătălina Ponor au fost din nou pe podium, la fel și judoka Alina Dumitru.
Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, 2016
Un an mai slab a fost 2016, atunci când delegația României s-a întors acasă cu doar 4 medalii – aur la scrimă, argint la tenis de câmp și bronz la lupte și canotaj.
Jocurile Olimpice de la Tokyo, 2021
La fel s-a întâmplat și în 2021 la Tokyo. Ana Maria Brânză a urcat pe locul al doilea al podiumului.
Tenis în România: Simona Halep a câștigat de-a lungul carierei peste 20 de turnee WTA
În tenis, Simona Halep a câștigat de-a lungul carierei peste 20 de turnee WTA la simplu, dintre care cele mai importante sunt cele două titluri de Grand Slam – Roland Garros în 2018 și Wimbledon în 2019 – și turneele Premier Mandatory de la Indian Wells și Madrid.
Simona Halep a ocupat locul 1 în clasamentul WTA timp de 64 de săptămâni. În urmă cu doi ani, ea a fost suspendată din circuit pentru dopaj, după testul pozitiv cu Roxadustat de la US Open. S-a întors pe teren anul acesta după ce a câștigat procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.
Horia Tecău, un alt tenismen de succes
Horia Tecău este un alt tenismen de succes. S-a făcut remarcat mai ales în competițiile la dublu. A fost de 3 ori campion de grand slem. Alături de coechipierul său Jean-Julien Rojer a câștigat Wimbledon și US Open precum și Openul australian din 2012 cu Bethanie Mattek-Sands la dublu mixt.
A fost medaliat cu argint la jocurile olimpice de la Rio alături de cel care i-a fost partener pe teren, Florin Mergea.
David Popovici, o tânără speranță a înotului
La 17 ani, când era încă junior, a uimit lumea la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta unde a devenit al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție.
Seria rezultatelor sale de excepție a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma. A cucerit titlurile continentale atât la 100 cât și 200 metri liber, iar timpul înregistrat în finala de la 100 metri liber (46,86 s) a reprezentat noul record mondial și european la seniori și juniori, noul record al competiției și al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă.
Mai mult, la 17 ani a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 metri liber.
În 2021 s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cea mai bună performață a sa în Japonia – locul 4 la 200 de metri liber.
Sursa colaj foto: Inquam Photos / Cristi Vescan, Attila Szabo, Malina Norocea