În duminica de Florii ortodoxe și de Paște catolic, vă aducem în Lumea Europa FM povestea dulciurilor din România.
Colega mea, Viorica Ștefan, a gătit împreună cu sociologul Adriana Sohodoleanu o Alivancă, una dintre rețetele descoperite de aceasta în timpul unei ample cercetări. Adriana a căutat prin zeci de manuscrise și cărți de bucate, mai vechi sau mai noi și a selectat aproape 100 de rețete ce formează o mică istorie a deserturilor de pe la noi. Dulciuri de la 1700, preparate la curtea principilor Transilvaniei, de pe la 1800, în perioada lui Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, inventate în perioada comunistă sau reinterpretate în zilele noastre, toate spun foarte multe despre oamenii care le-au făcut și mâncat și toate ne fac mare plăcere, mai ales în zi de sărbătoare. Toate rețetele selectate de Adriana se regăsesc în volumul „Dulce Românie. O istorie a deserturilor de la noi”.
Sursă foto: Adriana Sohodoleanu