Confidenţialitate

Lumea Europa FM | O carte pentru copii ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale / De ce se teme lumea de roboți? (AUDIO)

AUDIO. A început un nou capitol în evoluția omenirii: Inteligența Artificială este tot mai prezentă în viețile locuitorilor de pe Terra, fiind considerată noua revoluție tehnologică și următorul mare punct de referință după apariția internetului.

Inteligența artificială va modifica felul în care oamenii lucrează, învață, călătoresc sau au grijă de sănătatea lor.

Oamenii descoperă și se bucură de beneficiile pe care aceste softuri le aduc. Recent, a fost lansată în România o carte pentru copii ilustrată în întregime cu ajutorul inteligenței artificiale. De asemenea, inteligența artificială își face loc și la concerte, spectacole de teatru sau artă.

Ca orice invenție însă, inteligența artificială poate fi folosită în scopuri bune sau în scopuri distructive. Nu puțini sunt specialiștii care avertizează că inteligența artificială trebuie tratată cu precauție.

Studiile arată că sute de milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite de roboți în următorii ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sophia a fost adusă la viață în anul 2016 și a devenit rapid o adevărată vedetă călătorind pe întreagă planetă. A fost până și în România. Sophia a fost numită „Campioană a Inovației” de programul de dezvoltare al Organizației Națiunilor Unite și primul robot care a primit cetățenia unei țări, Arabia Saudită.

„Scopul din spatele acestor roboți este acela de a deveni o interfață a inteligenței artificiale cu lumea oamenilor” – a spus Ben Goertzel, unul dintre inginerii care au dat formă așa-numitelor creiere de inteligență artificială.

Au trecut deja câțiva ani de când Sophia a impresionat o planetă intreaga. Între timp, inteligența artificială s-a integrat ușor-ușor în viețile oamenilor… și nu mă refer doar la Sophia, Grace și Desdemona.

Inteligența artificială a fost introdusă în algoritmii care guvernează rețelele sociale, în comerțul online și, mai nou, chiar în artă.

Un nou punct de cotitură în evoluția inteligenței artificiale este așa-numitul ChatGPT, a intrat în atenția publică la finalul anului 2022.

Experții spun că ChatGPT face parte noua generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera texte la cerere, cum ar fi poezii, și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date introdusă în prealabil în program.

Similar funcționează și programul Midjourney, o platformă care are ca scop crearea de imagini în baza unor descrieri amănunțite din partea unei persoane.

Inteligența artificială și-a găsit imediat loc în viețile utilizatorilor de internet, care au început să experimenteze diverse lucruri cu softurile ChatGPT și Midjourney.

De exemplu, Filarmonica Braşov a găzduit un eveniment inedit în această vară, îmbinând muzica clasică cu inteligenţa artificială.

Pianista Serene a interpretat Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov purtând pe cap „coroana Neurosity”, cu ajutorul căreia i-au fost măsurate undele cerebrale.

Activitatea creierului artistei a fost transformată de artistul vizual american Koto, cu ajutorul inteligenţei artificiale, într-o animaţie în timp real, proiectată pe fundalul scenei.

O carte pentru copii ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Tot în această vară a fost lansată, în România, prima carte pentru copii ilustrat integral cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Am cerut un monstruleț albastru, cu aripi portocalii, care să fie zâmbitor, cu ochi mari și nas mic și simpatic.

În această carte, acest monstru se dovedește a fi un personaj care nu poate vorbi decât în versuri, adică spune poezii.”

Carmen Ivanov este profesoară de dicție și scriitoare. Spune că designul cărții „Un monstru în Vacanță” a pornit ca un experiment.

„Am citit o știre, că există un soft de Inteligență Artificială cu care poți înregistra orice și am zis să fac o încercare.

Am dat caracteristicile personajului meu principal din carte și mi-a ieșit ceva extraordinar. Atunci am luat decizia să ilustrez întreaga carte în acest fel.

Procesul nu a fost unul simplu pentru că pentru cele 32-33 de imagini din carte am generat un total de 2.000 de imagini.

Este destul de complicat. Trebuie să iei fiecare paragraf, să-ți gândești ce imagini ai dori, să dai comenzile potrivite în limba engleză, să-i spui ce tip de iluminare vrei”, spune Carmen Ivanov.

Continuă:

„E un proces creativ destul de complicat. Nu vorbeai cu o persoană, ci cu un robot.

Eu am căutat timp de doi ani ilustrator pentru această carte. Am scris-o cu ideea clară ca ea să fie susținută de imagini, adică cel mic să poată vedea și în imagini ceea ce se petrece în poveste.

Pe lângă Inteligența Artificială am primit ajutor și de la doi ilustratori umani: Octavian Palade și Radu Boeru”, spune Carmen Ivanov.

Cei care care folosesc inteligența artificială pentru astfel de proiecte trebuie să țină cont de câteva aspect esențiale:

„Nu există copyright în cazul Inteligenței Artificiale, dar evident că ar trebui să spui  că ai lucrat cu astfel de programe. Așa este corect.

Am citit mai multe articole, iar legislația europeană îți spune că în momentul în care tu ai generat o imagine cu ajutorul Inteligenței Artificiale pe ideile tale, atunci imaginea îți aparține”, subliniază Carmen Ivanov.

Cu toate că inteligența artificială a fost primită cu brațele deschise de multe persoane, există și temeri cu privire la efectele pe care le va produce și la felul în care va evolua pe viitor.

Printre ei se numără și Yoshua Bengio, profesor la University of Montreal, unul dintre cei mai respectați experți în domeniul inteligenței artificiale și „deep learning” (învățare avansată).

Yoshua Bengio a spus recent că Inteligența Artificială poate destabiliza democrația.

„Guvernele trebuie să emită rapid seturi de reguli pentru aceste noi tehnologii, astfel încât publicul să fie protejat. Democrația ar putea fi destabilizată, dacă sistemele de Inteligență Artificială sunt folosite în mod distructiv.

Urgența numărul unu ar fi ca autoritățile de reglementare să se asigure că sistemele de AI sunt mai transparente, iar asta înseamnă și audit pe datele cu care aceste sisteme sunt antrenate”, spune el.

Cu privire la datele cu care sunt „antrenate” sisteme similare cu ChatGPT au iscat și scandaluri în ultima perioadă. Mai mulți scriitori americani au dat în judecată compania OpenAI, pe care o acuză că s-a folosit pe nedrept de munca lor pentru a antrena ChatGPT.

Printre aceștia se numără și George R.R. Martin autorul din spatele „Game of Thrones”.

Tot ChatGPT a forțat numeroase universități Occidentale să reintroducă examenele „cu pix și hârtie” după ce studenții au fost prinși trișând cu ajutorul softurilor de inteligență artificială.

Mai mult studiile arată că sute de milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite de roboți. Cu toate acestea, unii experți susțin că totul face parte din evoluție și că, de fapt, inteligența artificială nu va înlocui, în realitate oamenii, ci le vor asigura un sprijin.

Inteligența artificială va scrie e-mailuri, va monitoriza programele sau va lua notițe.

S-au făcut și teste prin care roboții să-i ajute persoanele vârstnice depistate cu boli degenerative ale creierului, precum demența sau Alzheimer.

Yoshua Bengio propune și crearea unei coaliții internaționale care să finanțeze cercetare de AI în domenii care contează pentru publicul larg, cum ar fi sănătatea sau clima.

Foto: Cristian Andrei