Confidenţialitate

Lumea Europa FM: Despre autism prin poveștile unor oameni cu pasiuni intense | REPORTAJ

2 aprilie este marcată drept Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, un subiect care chiar are nevoie să fie discutat mai mult și înțeles mai bine.

Despre autism, deși mai mult decât acum 10 ani, încă se vorbește foarte puțin în România, în condițiile în care informația e vitală în procesul de recuperare.

La fiecare 50 de oameni, cel puțin unul are autism, spun studiile internaționale. După acest calcul, în România ar fi în jur de 300.000 cu diferite tulburări din spectrul autismului. Sunt diagnosticați însă doar 300.000 de copii și adulți. Restul de 90% sunt văzuți ca oameni cu un comportament mai ciudat.

Mulți reușesc o bună adaptare în societate, dar eforturile pe care le fac sunt enorme și îi duc uneori în pragul depresiei. Ajung să fie diagnosticate doar cazurile extreme, cele care au comorbidități neurologice ori nivel scăzut de inteligență.

Mai sunt și situațiile în care părinții cer ajutor când observă întârzieri în dezvoltarea copilului lor.

David Stescu: „Mie până acuma zona care mi-a plăcut cel mai mult, când am călătorit, este Orientul Mijlociu. Am vizitat acolo, Maroc, Tunisia, Egipt, Iordania și Qatar. Mi-a plăcut cel mai mult Egipt. Au foarte multe monumente de pe vremea faraonilor, morminte. Am fost în total în 24 de țări. În 197 de țări vreau să ajung.”

Viorica Ștefan aduce în Lumea Europa FM povestea unei lupte continue de adaptare și acceptare:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.