Pășim din nou dincolo de haosul de pe străzile Bucurestiului și zăbovim la o cafea. Nu e o cafea oarecare, este una de specialitate preparată de un om care a renunțat la un job într-o corporație pentru a-și urma visul: acela de a oferi oamenilor o cafea bună. Alex Peșa este numele lui, iar rulota lui azurie, o mini-cafenea pe roți, e o pată de culoare într-o intersecție foarte aglomerată din zona de nord a Capitalei.
Alex Peșa vinde cafea de specialitate la intersecția Șoselei Pipera cu Barbu Văcărescu. Ce e cafeaua de specialitate? E o cafea obținută din boabe cu origini controlate. Cafeaua asta pleacă de la fermieri care urmăresc atent creșterea, apoi recoltarea și procesarea boabelor. E o bijuterie de cafea, iar omul nostru, Alex a văzut în ea o portiță spre o cu totul altă lume: a lasat jobul într-un birou și s-a apucat de preparat cafea într-o rulotă.
Și rulota în care vinde cafea are o poveste aparte: în ea au fost cândva transportați cai. A cumpărat-o din Anglia și a recondiționat-o după programul de lucru.
Anul trecut în primăvară a început să învețe să prepare cafea la un curs și a lucrat apoi cu un barista alături. Vorbește cu drag despre cafeaua pe care o râșnește zi de zi. Parcă cu și mai mult drag vorbește despre clienții săi pe care îi numește “oaspeți”. A creat o adevărate comunitate în jurul rulotei sale și știe ce cafea prefera mulți dintre oamenii care se opresc la el.
Un reportaj de Elena Blănaru