Dacă pînă vineri procurorii nu vor ridica sechestrul asupra bunurilor și patrimoniului companiei, grupul rus ar urma să închidă rafinăria Petrotel Ploiești.
‘
Vladimir Nekrasov califică drept ‘nefondate’ acuzațiile de evaziune fiscală și susține că anchetatorii nu i-ar fi prezentat nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului.
‘
Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Ploiești anchetează Lukoil pentru că nu ar fi plătit statului 230 de milioane de euro.
‘
Taxe pe post de ‘măsuri asiguratorii’
‘
Vladimir Nekrasov a discutat cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, și cu procurorul care instrumentează cazul.
‘
Rafinăria din Ploiești are stocurile strategice de țiței și produse petroliere blocate.
‘
Anchetatorii au instituit și sechestrul asigurator asupra patrimoniului rafinăriei și a debitelor Lukoil România față de Petrotel.
‘
Prim-vicepreședintele Lukoil a incercat sa ajungă la o înțelegere cu procurorul – el a propus ca taxele și impozitele plătite anul acesta de rafinărie (700 de milioane de dolari) să fie considerate măsuri asiguratorii.
‘
Dacă acest compromis va fi acceptat, rafinăria va reporni, susține Vladimir Nekrasov.
‘
O decizie va fi luată pînă vineri, la Moscova.
‘
Percheziții și sechestre
‘
Procurorii au făcut săptămîna trecută percheziţii la rafinăria ploieșteană – prejudiciul de 230 de milioane de euro ar proveni din evaziune fiscală și din spălare de bani.
‘
Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar.
‘
Legea îi obligă pe procurori să ia măsuri asiguratorii în cazul unei infracțiuni de spălare de bani, iar vineri, 2 octombrie, Parchetul a pus sechestru pe mai multe bunuri ale companiei.
‘
Poziția premierului
‘
Patru zile mai tîrziu, sindicatele și Andrei Bogdanov i-au scris premierului Ponta și i-au cerut ajutor.
‘
Ulterior, procurorii au ridicat parțial sechestrul pe conturile bancare, ca să dea rafinăriei posibilitatea să lucreze și să plătească salariile.
‘
În aceeași zi s-a ridicat și sechestrul pus pe 17,000 de tone de țiței ale Petrotel, dar s-a instituit un altul, pe o cantitate de 24,000 de tone, în valoare de 16 milioane dolari.
‘
Parchetul dă de înțeles, într-un comunicat de presă, că nu a fost influențat de declarațiile premierului.
‘
Victor Ponta consideră că nu ar fi fost nevoie de măsuri atît de dure.
‘
‘Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva fur]nd o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde’, a declarat premierul.