Premierul desemnat Ludovic Orban a transmis într-o declarație de presă că va merge la votul de învestire în Parlament cu aceeași formulă pentru Guvern.
De astăzi va începe să curgă termenul constituțional de 60 de zile necesar dizolvării parlamentului, un pas esențial pentru declanșarea alegerilor anticipate. Ludovic Orban, în calitate de premier desemnat, urmează să transmită Parlamentului solicitarea de învestitură a noului său guvern.
În ceea ce privește programul de guvernare, acesta a rămas în principal același, fiind operate doar câteva ajustări. Au fost eliminate obiectivele deja atinse și au fost introduse câteva noi, printre care informatizarea ANAF.
Ludovic Orban a mai anunțat însă că parlamentarii liberali nu vor vota noul guvern, intenția PNL fiind declanșarea alegerilor anticipate.
Reușita demersului PNL va întâmpina însă dificultăți în Parlament, unde social-democrații care controlează Legislativul, plănuiesc să pună bețe în roate anticipatelor.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională a doua nominalizare a lui Orban pentru funcția de premier. Drept urmare, PSD ar putea întârzia punerea pe ordinea de zi a Parlamentului solicitarea de învestitură a guvernului până la un răspuns al Curții, care nu va veni mai devreme de luna viitoare.
De asemenea, PSD a anunțat că va ataca la Curte și ordonanțele de urgență adoptate săptămâna trecută, în ultima ședință de guvern înaintea demiterii prin moțiune de cenzură. Una dintre aceste ordonanțe este esențială pentru stabilirea datei alegerilor anticipate. În lipsa noii reglementări, chiar daca anticipatele ar fi declanșate, ele ar fi întârziate cu mai bine de o lună.
Referitor la ordonanțe, Orban a declarat că vor fi trimise la Monitorul Oficial toate, ele îndeplinind condițiile pentru a fi valide și a intra în vigoare. “Câteva ordonanțe au și fost trimise. Astăzi și mâine vor fi trimise toate”, a spus Orban.