Marea Britanie a publicat textul acordului comercial semnat cu Uniunea Europeană, cu doar cinci zile înainte de a părăsi unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume.
Documentul are peste 1.200 de pagini este însoțit și de acorduri pentru energia nucleară, schimbul de informații clasificate, energie nucleară civilă și o serie de declarații comune.
La mijlocul acestei săptămâni, Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord privind viitoarele relaţii, în condițiile în care măsurile de tranziţie post-Brexit expiră la 1 ianuarie.
Înțelegerea comercială este însoțită de un parteneriat în materie de securitate şi de un cadru privind standardele de guvernare.
Acordul privind comerţul liber prevede zero taxe vamale şi zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.
Sunt menținute conexiunile aeriene, rutiere, feroviare şi maritime, deşi accesul britanic pe piaţa comună va fi mai redus decât ce poate oferi spaţiul comunitar.
În domeniul securităţii sociale, acordul îşi propune să asigure un număr de drepturi pentru cetăţenii europeni care lucrează ori se stabilesc în Regat, dar şi pentru cei britanici – din interiorul Uniunii Europene.
Ambele părţi s-au angajat să asigure standarde egale de protecţie în domenii precum mediul, contracararea schimbărilor climatice, taxele pe emisii de dioxid de carbon, drepturi sociale şi de muncă, transparenţă fiscală şi subvenţii. UE şi Marea Britanie au convenit asupra unui nou cadru comun de gestionare a stocurilor de pescuit
Acordul instituie, totodată, și un cadru de cooperare între autorităţi, inclusiv în domeniul judiciar, cooperarea între structurile de poliţie şi instituţiile judiciare, în principal pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a terorismului.
Comisia Europreană propune ca tratatul să fie aplicat provizoriu, până pe 28 februarie, timp în care să meargă la ratificare în Parlamentul European, în cel britanic şi în cele 27 de parlamente naționale din statele membre ale Uniunii.
- Iulia Verbancu