Confidenţialitate

Liviu Tofan povestește cum a reușit să transmită Revolta de la Timișoara din redacția Radio Europa Liberă din München | AUDIO

Liviu Tofan, jurnalistul și realizatorul de film documentar, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Cum se vedea decembrie 1989 din Germania, din redacția Radio Europa Liberă? Cum au transmis Revolta de la Timișoara în condițiile în care nu existau corespondenți străini în România?

Liviu Tofan povestește la Europa FM despre seara de 17 decembrie 1989, atunci când a avut loc Revolta de la Timișoara, iar Radio Europa Liberă nu avea niciun buletin de știri despre ceea ce se întâmpla în acea duminică în România. Jurnalistul povestește cum a decis să realizeze o emisiune specială pe această temă, însă redacția întâmpina o problemă: nu existau informații despre Timișoara din ziua de 17 decembrie 1989.

Liviu Tofan a realizat emisiunea specială cu ajutorul agențiilor de presă străine, dar și ele aveau informații tot „la mâna a doua”, așa cum explică jurnalistul, pentru că nu existau corespondenți străini în România.

Tanjug, agenția de știri iugoslavă, a fost generatorul de informații pentru Radio Europa Liberă, pentru ca redacția să poată transmite evenimentele dureroase care aveau loc în acel moment în Timișoara.

„Noi nu știam nimic despre ce se întâmpla la Timișoara, încă. Știm cum s-au legat lucrurile, pentru că ceea ce a început pe 15 seara a continuat pe 16, a luat o amploare extraordinară. A urmat nenorocirea din 17… și în acea duminică – și am încercat să descriu în carte și acel moment – a fost un moment special: noi nu am avut în acea zi pe fluxul pentru buletinele de știri informații de dat despre Timișoara”, a povestit jurnalistul la Europa FM.

Fluxul pentru știri era un flux special unde informațiile trebuiau să fie absolut corecte și verificate, distinct de fluxul știrilor generale. Nu am avut nimic despre Timișoara”, a adăugat Liviu Tofan.

Cum a reușit Liviu Tofan să transmită din redacția Radio Europa Liberă, din München, Revolta de la Timișoara de pe 17 decembrie 1989

„Realizând că se întâmplă ceva cu totul special în țară, în acea seară de duminică m-am dus la radio și mi-am pus problema <<Cum facem noi să spunem ceva despre Timișoara în acea duminică de 17 decembrie?>>, pentru că emisiunile erau preînregistrate și nu conțineau nimic despre evenimente, iar în buletinele de știri nu aveam informații de dat pentru că erau atât de alarmante încât cei de la Central News le-au blocat – nu aveau cum să le verifice. Nu erau corespondenți străini în România, cineva cu care să poți să iei legătura.

Și ca să rezolv această problemă am luat legătura cu directorul american, iar soluția a fost o emisiune specială pe care am făcut-o în continuarea programului obișnuit, în care am folosit agențiile de presă – cu ce relatau despre Timișoara – și am făcut acea primă emisiune specială”, a povestit Liviu Tofan la Europa FM.

Cum ajungeau informațiile despre Revolta de la Timișoara la agențiile de presă

„Tocmai asta era problema, că și la agențiile de presă informațiile erau la mâna a doua. Nu erau corespondenți străini în România și informațiile erau toate la mâna a doua”, a spus Liviu Tofan.

„Pe filiera Tanjug, cum se numea agenția de știri iugoslavă, s-au aflat cele mai multe lucruri, dar nu erau verificate și când vorbeau despre morți și despre armata care a tras în oameni, evident că pentru noi era maximă prudență”, a adăugat Liviu Tofan.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cum completezi și cum generezi un formular PLF de intrare în România. Toți pașii necesari pe care trebuie să-i știi | FOTO și VIDEO

Autor: Carmen Zanfir