Promovarea la Bacalaureat a fost zero în mai puţin de zece licee din ţară, spune ministrul Educaţiei, Liviu Pop, precizând că acestea vor intra în lichidare la forma învăţământ liceal, urmând să continue ca şcoli generale.
“Sunt sub zece licee cu zero promovabilitate. Acestea vor intra în lichidare la forma învăţământ liceal, urmând să continue ca şcoli generale. Este vorba despre unităţi care funcţionau cu şcoală generală şi liceu în acelaşi loc”, a spus ministrul Educaţiei, în conferinţa de presă în care a anunţat rezultatele acestei sesiuni a bacalaureatului.
În 13 ani, un milion de tineri nu au promovat Bacalaureatul, iar Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru a-i ajuta sa finalizeze studiile. “Este un fel de a doua şansă pentru aceşti tineri”, a afirmat Pop.
Rata de promovare la bacalaureat este de 71,4 la sută înainte de rezolvarea contestaţiilor, potrivit datelor transmise de Ministerul Educaţiei. Anul trecut, înainte de rezolvarea contestaţiilor, rata de promovare a acestui examen a fost de 66,7 la sută.
La această sesiune a bacalaureatului s-au înscris 135.513 de elevi şi au fost prezenţi 128.503. Dintre aceştia, 91.754, adică 71,4 la sută, au promovat examenul.
Sibiu, Bacău, Iaşi şi Cluj sunt judeţele cu cea mai mare rată de promovare la bacalaureat, respectiv peste 83 la sută. În Bucureşti, au promovat examenul 74,09% dintre candidaţi.Un număr de 97 de absolvenţi au obţinut media 10 la bacalaureat, la nivel naţional.
La acest examen au fost eliminaţi 179 de candidaţi, 100 fiind din promoţia curentă.
Rezultatele la examenul de bacalaureat au fost publicate după ora 12.00 pe site-ul http://bacalaureat.edu.ro, iar între orele 16.00 şi 20.00 candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţii la centrele de examen unde au susţinut probele. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 10 iulie.
Anul trecut, înainte de contestaţii au existat 56 de medii de 10 la prima sesiune a examenului de bacalaureat, iar rata de promovare a fost de 66,7 la sută înainte de depunerea contestaţiilor şi de 68,1 la sută, după soluţionarea acestora.