Președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, miercuri pe Facebook, că în acest an autoritățile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României, aproximativ 77 miliarde lei, și că primăriile vor avea „pâinea și cuțitul”, ceea ce îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni.
„«WIN-WIN SITUATION» PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte.
Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a scris Liviu Dragnea, miercuri pe Facebook.
Reacția liderului PSD vine în contextul în care, la ora transmiterii știrii, primarii municipiilor din țară, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR), condusă de Robert Negoiță, edilul Sectorului 3, discută cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, înaintea ședinței de Guvern au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Din această cauză reuniunea Executivului programată la ora 14.00 ar putea începe mai târziu.
Edilii au cerut ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici alocarea unui procent de 30% din bugetul național către administrația locală, în condițiile în care în prezent susțin că primesc mai puțin de 20%.